Вести из алтернативног православља

Ne kritikujem, nisam rekao ni jednu rec protiv njega niti me zanima sta on prica, misli, ili radi. To sam pokusavao da objasnim Gedeonu vec jednom, zato on i dozivljava neke stvari licno. Sada je razocaran tom skupinom i kalupom u koji je bio smesten pa trazi novi, evo vec je i najavio gde ce i cega planira da bude clan, i koji ce novi poglavar da mu bude.
A gde će to? Kod kojeg to poglavara?

A gde će to? Kod kojeg to poglavara?
Не, Савиној. Зарад јеретичке васкршње посланице коју су потписали патријарх и сви епископи принуђен сам се оградити од Порфиријеве СПЦ и повезати директно са СПЦ светога равноапостолнога оца нашега Саве Немањића, са небеском Србијом.

Зарад јеретичке васкршње посланице коју су потписали патријарх и сви епископи принуђен сам се оградити од Порфиријеве СПЦ и повезати директно са СПЦ светога равноапостолнога оца нашега Саве Немањића, са небеском Србијом.
А шта си видео јеретичко у тој посланици, појасни?

https://www.spc.rs/sr/news/aktuelno//13791.vaskrsnja-poslanica-srpske-pravoslavne-crkve.html

Ne kritikujem, nisam rekao ni jednu rec protiv njega niti me zanima sta on prica, misli, ili radi. To sam pokusavao da objasnim Gedeonu vec jednom, zato on i dozivljava neke stvari licno. Sada je razocaran tom skupinom i kalupom u koji je bio smesten pa trazi novi, evo vec je i najavio gde ce i cega planira da bude clan, i koji ce novi poglavar da mu bude.

Ti ustvari nikada nisi ni bio Porfirijev niti SPCov !?
To je ok, kako si onda uopšte u ovoj diskusiji ?

Ima ovih što ti upadnu u kuću i komentarišu, kritikuju, komanduju ...
Ti ih ne poznaješ i na kraju pitaš:
"Izvin'te, a ko ste vi ?"
Pa sta ja komentarisem, kritikujem komandujem, i kome?? Lepo sam ti rekao da na mene nema uticaj sustinski to sto radi Porfirije. U crkvu SPC idem jer je moja, imam svoju tradiciju, pratim pravila koliko mogu i kolikoi smatram da je ispravno i to je to. Ako sutra neki Porfirije naredi da se u crkvama pije svakog dana 3 litra vina, to pravilo necu postovati i to je to. Kapiras sada?

Pa sta ja komentarisem, kritikujem komandujem, i kome?? Lepo sam ti rekao da na mene nema uticaj sustinski to sto radi Porfirije. U crkvu SPC idem jer je moja, imam svoju tradiciju, pratim pravila koliko mogu i kolikoi smatram da je ispravno i to je to. Ako sutra neki Porfirije naredi da se u crkvama pije svakog dana 3 litra vina, to pravilo necu postovati i to je to. Kapiras sada?

Sad si opisao normalnog srpskog hrišćanina, pravoslavca.

A kad je to srpski patrijarh šta naređivao narodu ?
Možda sveštenstvu, ali narodu ?

Vidi se da si neznalica u teologiji. Prolistaj bar enciklopedije i leksikone, upoznaj se sa materijom bar malo, da ne lupaš gluposti.
Чим не знаш тачно шта, нема ту ни јереси. Доказа немаш. Претиш празном пушком.
Биће да си се налупетао жестоко па кад те ухвате у превари ти кажеш да је неко други преварант.

Чим не знаш тачно шта, нема ту ни јереси. Доказа немаш. Претиш празном пушком
Blaženi Avgustin je pisao protiv jeretika pelagijanaca (De nupt. et concup. II, 12). Njihova jeres se danas propoveda u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Stari i novi jeretici tvrde "da je Adam stvoren smrtnim" (i sva tvorevina sa njim). Ortodoksno učenje Crkve je da "kroz jednoga čovjeka uđe u svijet grijeh, i kroz grijeh smrt, i tako smrt uđe u sve ljude" (Rim. 5,12).
Primer jeresi iz Vaskršnje poslanice: "Tvorevina može da prevaziđe smrt i živi večno jedino u zajednici s Bogom u Hristu posredstvom Svetog Duha. Sva tvorevina, uključujući i čoveka, budući da je stvorena ni iz čega, smrtna je po prirodi i ne može prevazići smrt i postojati sama, mimo zajednice s Bogom".
Bog nije stvorio ni tvorevinu ni čoveka smrtnim, već je smrt posledica greha: "Okusivši od zabranjenog ploda, naši praroditelji su istovremeno sa tim primili u sebe smrt, jer su okusili u neposlušnosti, a neposlušnost prema Bogu donosi smrt", sveti Justin Popović, Dogmatika II, 454.
Sveti Justin Popović, Dogmatika III, str. 822: "Gde nema greha, nema ni smrti, jer jedino greh proizvodi smrt“.

Poslednja izmena:
Premudrosti Solomonove, prva glava (ruski sinodski prevod): 13 Бог не сотворил смерти и не радуется погибели живущих, 14 ибо Он создал все для бытия, и все в мире спасительно, и нет пагубного яда, нет и царства ада на земле."
http://days.pravoslavie.ru/bible/b_prem_1.html

Blaženi Avgustin je pisao protiv jeretika pelagijanaca (De nupt. et concup. II, 12). Njihova jeres se danas propoveda u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Stari i novi jeretici tvrde "da je Adam stvoren smrtnim" (i sva tvorevina sa njim). Ortodoksno učenje Crkve je da "kroz jednoga čovjeka uđe u svijet grijeh, i kroz grijeh smrt, i tako smrt uđe u sve ljude" (Rim. 5,12).
Primer jeresi iz Vaskršnje poslanice: "Tvorevina može da prevaziđe smrt i živi večno jedino u zajednici s Bogom u Hristu posredstvom Svetog Duha. Sva tvorevina, uključujući i čoveka, budući da je stvorena ni iz čega, smrtna je po prirodi i ne može prevazići smrt i postojati sama, mimo zajednice s Bogom".
Bog nije stvorio ni tvorevinu ni čoveka smrtnim, već je smrt posledica greha: "Okusivši od zabranjenog ploda, naši praroditelji su istovremeno sa tim primili u sebe smrt, jer su okusili u neposlušnosti, a neposlušnost prema Bogu donosi smrt", sveti Justin Popović, Dogmatika II, 454.
Sveti Justin Popović, Dogmatika III, str. 822: "Gde nema greha, nema ni smrti, jer jedino greh proizvodi smrt“.
Bla, bla, bla... Samo ne reče šta je jeretičko u patrijarhovoj poslanici. Preuzeo sistem "važno je šesti" od Glasnika,, je li franjevac?

Кад би ти прочитао што сам написао, можда би ти нешто и било јасно. Нисам ја никакав фрањевац.
Aha... stavio sam link, pa navedi slobodno šta je tačno u poslanici jeres? Nešto se neckas?

А што ниси, то окачи мачки о реп... Само лажеш ко овај шиптар овде што се около шуња...

Aha... stavio sam link, pa navedi slobodno šta je tačno u poslanici jeres? Nešto se neckas?

А што ниси, то окачи мачки о реп... Само лажеш ко овај шиптар овде што се около шуња...
Rimljanima 5,12: "kroz jednoga čovjeka uđe u svijet grijeh, i kroz grijeh smrt, i tako smrt uđe u sve ljude."

Premudrosti Solomonove, prva glava (ruski sinodski prevod): 13 Бог не сотворил смерти и не радуется погибели живущих, 14 ибо Он создал все для бытия, и все в мире спасительно, и нет пагубного яда, нет и царства ада на земле."
http://days.pravoslavie.ru/bible/b_prem_1.html
13 Bog nije stvorio smrt i
ne raduje se propasti živih,
14 jer je sve stvorio za
postojanje, i stvorenja sveta jesu na spasenje. Nema u njima pogubnog otrova. Carstvo pakla ne vlada na zemlji.

Pa ovde možeš da vidiš pelagijsku jeres samo ako zlonamerno komentarišeš. Bodovano potpuno suprotno tvrdi od jeretičkiog Engleza za šta si optužio patrijarha.
Odlično и? Јел живимо у рајском врту па да смо бесмртни или се нешто тамно лоше десило па сад"једемо хлеба у зноју лица свог" , je li franjevac?
Rimljanima 5,12: "kroz jednoga čovjeka uđe u svijet grijeh, i kroz grijeh smrt, i tako smrt uđe u sve ljude
Опет супер, и о коме причао патријарх? Он Адаму или о нама смртницима(телом)?

Pa ovde možeš da vidiš pelagijsku jeres samo ako zlonamerno komentarišeš. Bodovano potpuno suprotno tvrdi od jeretičkiog Engleza za šta si optužio patrijarha.

Odlično и? Јел живимо у рајском врту па да смо бесмртни или се нешто тамно лоше десило па сад"једемо хлеба у зноју лица свог"?

Опет супер, и о коме причао патријарх? Он Адаму или о нама смртницима(телом)?
Preskačeš najvažniji deo koji iznosi tzv. patrijarh: "Sva tvorevina, uključujući i čoveka, budući da je stvorena ni iz čega, smrtna je po prirodi."
+++
Padom u jeres Perić nije nikakav pravoslavni patrijarh, a ni njegova braća episkopi. Ako si pravoslavan onda ispovedaš pravoslavnu veru. A oni ne ispovedaju. I to još napismeno.

Poslednja izmena:
Preskačeš najvažniji deo koji iznosi tzv. patrijarh: "Sva tvorevina, uključujući i čoveka, budući da je stvorena ni iz čega, smrtna je po prirodi."
Ma ti si preskočio deo koji sam ti boldovao. Uporedi sa onim što je Pelagije lupao na to temu. A da je sve što diše smrtno, ne treba valjda nikakva dogmatika da bi se videlo da je istina?

Padom u jeres Perić nije nikakav pravolavni patrijarh, a ni njegova braća episkopi. Ako si pravoslavan onda ispovedaš pravoslavnu veru. A oni ne ispovedaju. I to još napismeno.
Niti si ti pravoslavac jer se ocigledno praviš slep i glup da bi mogao ovako da pljujes... Jel tako franjevac?

Канон ког сабора тачно дефинише нешто као јерес ? Читао си Милаша, наведи шта патријарх тачно каже и који канон крши.

Back
OSZAR »