- Poruka
- 90.470
To je druga priča, i stvar ličnog karaktera a ne samog obrazovnog sistema.
Pa i jeste problem obrazovnog sistema ako se fokusira primarno na uspeh (ocene) đaka.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To je druga priča, i stvar ličnog karaktera a ne samog obrazovnog sistema.
Ovaj je Austrijanac https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Рудолф_ШтајнерPa i Štajner je Amerikanac
Naravno , lični utisak nije ultimativna istina.Lični utisci, to onda isto delimo. No hteo sam kao što sam rekao da budem bezveze sarkastičan i ironičan, ne zamerite mi.
Nije fokus samo na tome. Na primer dobar profesor bira za asistenta ne onog sa najboljim prosekom, vec onog sa stvarno najboljim znanjem.Pa i jeste problem obrazovnog sistema ako se fokusira primarno na uspeh (ocene) đaka.
Da, na tog sam mislio. Nisam obraćao pažnju da je autrijanac poreklomOvaj je Austrijanac https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Рудолф_Штајнер
Ne samo da nije poreklom nego se Amerika ne spominje u njegovoj radnoj biografiji.Da, na tog sam mislio. Nisam obraćao pažnju da je autrijanac poreklom
Baš sam to htela da pitamČekaj, a šta nekog sprečava da bude krrativan i misli svojom glavom?
Obrazovni sistemi, kao svaki sistemi, nisu savršeni, ali te oni ni u čemu ne sputavaju.
Daju ti određeno znanje, određenu osnovu, ali niko nikom ne brani da uči van toga.
U čemu je problem?
Šta je tačno nepotrebno?U skretanju paznje deci na nepotrebno.
Kao obavezno.
Pokidaju uglavnom svudaJoš nisam upoznao nekog našeg lekara koji je došao ovde, a da nije pokidao.
A upoznao sam ih baš mnogo![]()
Šta je tačno nepotrebno?
Mislim, šta ti smatraš nepotrebnim
Jeste, delim stavNijedan sistem nije savrsen, i treba da se menja, nadogradjuje, popravlja...
Ali meni je nase obrazovanje, i uopste obrazovanje iz istocnog bloka, jako dobro.
Ja sam tako razmišljala do nekog momenta, a onda sam ukapirala da mnoge od tih stvari imaju neki smisao. Od vežbanja memorije do širine koju stičeš i koja ti kasnije pomaže u povezivanju i razmišljanju. Dakle, nije uvek samo prosto skladištenje činjenica, od broja treplji paramecijuma do količine padavina u Brazilu, nego nekad i do toga kako ti to trenira mozak i kako te posle oblikuje.Ucenje stvari koje nam nikada nece trebati u zivotu. A ucili smo svasta i svasta…
Sada, mozda mi zelimo da budemo mnogo pametni a manje prakticni? E to je drugo![]()
Ja sam tako razmišljala do nekog momenta, a onda sam ukapirala da mnoge od tih stvari imaju neki smisao. Od vežbanja memorije do širine koju stičeš i koja ti kasnije pomaže u povezivanju i razmišljanju. Dakle, nije uvek samo prosto skladištenje činjenica, od broja treplji paramecijuma do količine padavina u Brazilu, nego nekad i do toga kako ti to trenira mozak i kako te posle oblikuje.
Ja to ne gledam takoOdlican nacin da sebi dodatno zakomplikujes zivot jos vise![]()
Pa o tome pričam i ja , ne znam gde su nas to usmeravali da budemo kapitalisti , doduše ne znam kakve su škole završili svi učesnici teme koji to tvrde.To nismo čuli.Ja sam tako razmišljala do nekog momenta, a onda sam ukapirala da mnoge od tih stvari imaju neki smisao. Od vežbanja memorije do širine koju stičeš i koja ti kasnije pomaže u povezivanju i razmišljanju. Dakle, nije uvek samo prosto skladištenje činjenica, od broja treplji paramecijuma do količine padavina u Brazilu, nego nekad i do toga kako ti to trenira mozak i kako te posle oblikuje.
Tačno je da sve to mogu pokupiti na internetu, ali da li misliš da su deca uopšte u stanju da pravilno skupljaju znanje u moru beskonačnih nesistematizovanih informacija. Iz ove perspektive ti se čini da je to lako - klikneš i saznaš. Ali ti već imaš ogromnu bazu znanja koja ti je bar ostala negde duboko u mozgu arhivirana i odatle krećeš, nadograđuješ se, dopunjuješ.Uh vrlo kompleksna tema ali svakako da ima istine u tome, jer obrazovni sistem svakako da u izvesnom smislu ubija kreativnost i kritičko razmišljanje ali to je zato što obrazovnom sistemu nije ni cilj da stvara mudre ljude koji zaista misle svojom glavom već poslušnike, baterije koje će da daju energiju aktuelnom poretku odnosno matriksu i da ga održavaju u životu i oni pre svega od tebe žele da stvore uzornog i poslušnog građanina i produktivnog člana tog radno-potrošačkog društva (koji će da radi po ceo dan, da to što zaradi troši na ono što je u biti sam proizveo i koji neće mnogo da se buni niti da taj sistem dovodi u pitanje) i onda i obrazovni sistem je osmišljen tako kao jedna vrsta kalupa koja će da izbacuje takve ljude i sprema ih za taj korporativni način života bez manje-više ikakve alternative.
Inače mislim da formalno obrazovanje sve više gubi svoj značaj i težinu i da klasični obrazovni sistem polako ali sigurno zastareva jer danas su sve informacije i znanja svima dostupni jednim klikom i prosto je više suvišno i nepotrebno da neko ide u školi i svaki dan da tamo sedi po 6 časova da bi čuo ne znam kada je počeo prvi ili drugi svetski rat, ko je napisao Na Drini Ćuprija, šta je proces fotosinteze kod biljaka, gde se nalazi Karipsko more ili koji je glavni grad Angole ili Urugvaja kad sve te stvari neko može da sazna kad god hoće i u svakom trenutku jednim klikom na mišu ili tastaturi, i u biti danas jedina svrha škola je taj neki socijalni i psihološki momenat, jer ipak za dete je važno da provodi neko vreme među ostalom decom, da se druži, da ima neku interakciju i kontakt sa vršnjacima i drugim osobama, da ima neku rutinu, itd (i najviše iz tog razloga škole treba da postoje).
No to je donekle i normalno da su vremenom i napretkom tehnologije škole i obrazovne institucije izgubile monopol nad znanjem i informacijama, isto kao što su nekad sav monopol nad znanjem i informacijama imale crkve i manastiri i u to vreme oni malobrojni pismeni i obrazovani ljudi mogli su se školovati samo u nekom manastiru i unutar verskog obrazovnog sistema iza koga je stajala crkva, e onda u nekom momentu sa pojavom i dolaskom prosvetiteljstva i sekularizma crkve i verske ustanove su izgubile taj monopol nad znanjem i informacijama i njih su zamenile škole i sekularne obrazovne ustanove, epa sad školama i zvaničnim obrazovnim ustanovama se dešava isto ono što se desilo crkvi pre par stotina godina sa pojavom prosvetiteljstva i sekularizma i sad sa pojavom i razvojem informacionih tehnologija škola i obrazovni sistem su izgubili tu ekskluzivnost i taj monopol nad znanjem i informacijama.
Ucenje stvari koje nam nikada nece trebati u zivotu. A ucili smo svasta i svasta…
Sada, mozda mi zelimo da budemo mnogo pametni a manje prakticni? E to je drugo![]()
Učenje je fitnes za mozak.
Pogotovo nauke poput matematike, fizike i hemije gde se traži da se mućne glavom.
I iz tih nauka, 90% stvari koje učiš ti najverovatnije neće direktno trebati, ali će imati pozitivan uticaj na tvoj mozak, kao što klasičan trening ima dobar uticaj na tvoje telo.
Okej, ali imati fit mozak je korisno i za pesnikaSlazem se. Kome leze te nauke.
Neko voli poeziju, npr…
Jbg. Ne uci se sve u skoliOkej, ali imati fit mozak je korisno i za pesnika
Ali pazi, i ja volim da vozim dvotockase vise nego leba da jedem, a nigde u celom obrazovnom sistemu nema nista o tome
A slicno je i sa seksom - svi ga volimo, a jako malo se u skoli uci o tome![]()
Poezija mi je sasvim sl. pala na pamet (citala sam nesto sa dr. teme).Само да знаш (ако те неко пита), да су поезија и математика сестре близнакиње.![]()