Veiiki servis

Danilo51

Zainteresovan član
Poruka
377
Zanima me na koliko km radite veliki servis?
Preporuke 60.000 km!?Moj mehanicar kaze 80/90 .ooo km.
Gde mu je sigurnost da se skinu kaisevi da si miran?
Razlicito ljudi rade.
Ja sam i na 90.000 km ponekad menjao i skinuti kaisevi bili jos uvek dobri.
Ovi preko u eu kazu sibaj i 100.000 km.
Nema pravila dok ne riknu izgleda.
Usput ima li efekta sipati one aditive za ulje?
Nevezano za servis pitam da se uspori potrosnja ili mirniji rad motora?
Ima li ko iskustva?

Na 170.000 km veliki servis na toliko se čuje lanac. Kod bmw f31 smo radili na 260kkm sledeći na 150+ kkm. Kod lade na 50-60kkm ili 5-6 god.

Ako motor ima lanac jako je važno dobro ulje i promena na vreme.

Ako je na kaiš razvod onda kvalitet istog. Nije isto neki daiko ili originalni prva ugradnja.

Mario moze li se provalit kada se sprema puknuce haha?
Ja skino plastiku i videh nije ispucan zubcasti dok pk ima neki senki.
I nista ne zuji i skripucka.Zadnji put sve zatezace menjo(nove) i bio kod majstora kada je promenjeno.Obicno vecina ostavi stare zatezace i onda to pravi havariju.
Prvi put evo da ne skripi nista.
Pre 2 god sve menjano ali kilometraza je magistrala/autoput...Ali eto km brzo pravim .
Gde su Dark i ostali?
Nema nikog da se ukljuci sa iskustvima?
Sta je ovo sve u guzvi?

..pa sta da kazem, ja ne prelazim puno kilometara, kais je menjan pre nego sto sam kupio auto sto sam i proverio i nigde nije isprskao ili poceo da pokazuje znake zamora ali za jedno godinu i po do dve zamenicu ga odnosno uraditi taj veliki servis.

Cim ne zamene nista par servisa a kao da jesu naplate, znaci da moze se tera dok nesto ne rikne
Zadnji put me pre par god nategli supci naplatili komplet servis a ni zubcasti i pk zatezac nisu menjali(najskuplje delove) i nikad vise po Bg ne radim.(iako ima i po bg postenih ali ih ne nadjem)Idem kod nekih izvan Bg i budem u radionici dok rade(kazu ne smetam im) i naravno uvek + castim i kafa i sve bude ok.Komplet novo menjao "sve," zadnji put i ne sisti nista 90.000 km ko sat radi.Ali ako stave kais na stari zatezac normalno da ce da peva pesmu.

A nisam tako nepristojan ali hoću nove delove da stavi i stare u kesu da prebrojim.Mnogo ih je išlo na poverenje i svaki me zajebo.
Ma gl.fora po bg je da ne zamene zatezace(kao može on još) a pk i zubcasti 20.000 din A kaiseve đubrad stave nove.Ali uredno ruke naplačivali.Zato pošteno platim ali uz auto sam dok radi.
98% ih to ne zeli al jbg ne zelim ni ja kod takvih.

Zanima me na koliko km radite veliki servis?
Preporuke 60.000 km!?Moj mehanicar kaze 80/90 .ooo km.
Gde mu je sigurnost da se skinu kaisevi da si miran?
Razlicito ljudi rade.
Ja sam i na 90.000 km ponekad menjao i skinuti kaisevi bili jos uvek dobri.
Ovi preko u eu kazu sibaj i 100.000 km.
Nema pravila dok ne riknu izgleda.
Usput ima li efekta sipati one aditive za ulje?
Nevezano za servis pitam da se uspori potrosnja ili mirniji rad motora?
Ima li ko iskustva?
Sve zavisi od preporuke proizvodjaca. Volvo 100K, Toyota 100k ili 150K za zamenu kaisa, ali i svakih deset ili sedam godina bez obzira na kilometrazu, zavisno od modela. Lanac se obicno ne dira do 250K ako nema problema, barem je to na Toyoti 460, mada ima automobila na kojima se lanac servisira na oko 100K, recimo GM ecotec motori imaju hronicne probleme sa lancem, neki MB modeli isto. Aditivi za ulje mogu da pomognu, ali jos bolje menjaj ulje cesce nego sto je preporuceno, pogotovo ako imas GDI motor.

Sve zavisi od preporuke proizvodjaca. Volvo 100K, Toyota 100k ili 150K za zamenu kaisa, ali i svakih deset ili sedam godina bez obzira na kilometrazu, zavisno od modela. Lanac se obicno ne dira do 250K ako nema problema, barem je to na Toyoti 460, mada ima automobila na kojima se lanac servisira na oko 100K, recimo GM ecotec motori imaju hronicne probleme sa lancem, neki MB modeli isto. Aditivi za ulje mogu da pomognu, ali jos bolje menjaj ulje cesce nego sto je preporuceno, pogotovo ako imas GDI motor.
Hvala drug .Nemam lanac.Obican mi je servis.
5 w 40 sam sipao ali vremenom ga motor poceo dosta piti pa predjoh na ,10 w 40.
Inace ulje menjam na8000/10.000 km.
Mozda bi i to trebao smanjiti jer sipam 10 w ,40 gusce ulje?
Za obicne velike bez lanca neko bi radio na 60.000(za moj pojam rano)neki majstorri 80.000 km a ovi preko u eu kazu i 100.000 km moze.
Razlicito je izgleda.
Ja pravim mnogo km samo auto put, a zad.veliki radio pre 2 godine.Deluju kaisevi i zatezaci ok ali nikad ne znas.
Zadnja 3 velika sam radio na 90.000 i skinuti kaisevi i zatezaci bili u dobrom stanju a stavljo skf i continetalove,ina itd.

Sto se auta tice a i zivota mora se sve redovno odrzavati da bi funkcionisalo.
Vec 10 majstora prica razlicite price sto se tice kada treba raditi veliki servis .Na koliko km.

Svaki motor ima hilzne (zid cilindra) koji se pohaba vremenom i onda se obrade na višu specijalu pa stave adekvatni klipovi i nove karike. Stojadin je imao tri specijale a neki automobili i više. Posle treće hilzne se stojadin hilznovao pa opet na prvu specijalu i tako u krug.

Hvala Mario na strucnom objjasnjenju.
Moze li se izdvojeno resiti karike da ulje manje trosi ili se radi komplet motor sve zivo?
Sta se vise isplati raditi sve to ili jednostavno motor zameniti?Al aj znaj hoce li i drugi piti ulje.

Hvala drug .Nemam lanac.Obican mi je servis.
5 w 40 sam sipao ali vremenom ga motor poceo dosta piti pa predjoh na ,10 w 40.
Inace ulje menjam na8000/10.000 km.
Mozda bi i to trebao smanjiti jer sipam 10 w ,40 gusce ulje?
Za obicne velike bez lanca neko bi radio na 60.000(za moj pojam rano)neki majstorri 80.000 km a ovi preko u eu kazu i 100.000 km moze.
Razlicito je izgleda.
Ja pravim mnogo km samo auto put, a zad.veliki radio pre 2 godine.Deluju kaisevi i zatezaci ok ali nikad ne znas.
Zadnja 3 velika sam radio na 90.000 i skinuti kaisevi i zatezaci bili u dobrom stanju a stavljo skf i continetalove,ina itd.
Teze ulje je obicno preporuka stare skole majstora, kod nas i dalje preovladjujuce, medjutim novi motori su napravljeni da rade sa laksim ulje, teze ulje moze da osteti motor, pogotovo zimi. Ja uvek koristim ulje koje je propisano za taj motor. Potrosnja ulja je najcesce problem kod GDI motora jer zapeknu karike za ulje i tu neki od aditiva mogu da pomognu. Moj prijatelj je uspeo da smanji potrosnju na njegovom VW-u sa Liqui-Moly ProLine Engine Flush. Dodas 15 minuta pre promene ulja, pustis motor da radi tih 15 minuta i onda zamenis ulje. Sa druge strane, ja na mom Hundaiu nisam imao nikakve rezultate, verovatno zavisi od toga koliko su zapekle.
Rebrasti kais je uvek bolje menjati ranije nego kasnije, jer on ako pukne ode ceo motor. Vidim da vozis na auto putu , pa potrosnja ulja moze da bude i ako ga nagazis dobro, neki motori pocnu da trose ulje pri velikom broju obrtaja. Ja sam imao dzip koji kada je zena vozila uvek je trosio ulje, ga je ona ganjala na autoputu bez milosti. Ja nisam prelazio 100-120 i nije mi uopste trosio.

Roknem ga 170 km na sat .Star je 23 godine.600.000 km preso.Mada sam probao i manje brzine isto trosio.A ne moze u ovaj krs vise 5w ,,40.Dobro ide ali 2 litre popije na mali servis.Dospem i teram.Ne uspeva mi kupit mladji auto polovan jer svaki ima 210.000 km .A uglavnom svi presli ko moj kad ih stavis na komp.Dva put sam se zezno nikad vise.
Ako nadjem realno km kupim.

Back
OSZAR »