Tramp proglasio 'Dan oslobođenja', najavio sveobuhvatne carine na robu širom sveta

То није ни до КИне ни до Русије, него до Србије. Мо смо тако тели. Они послују по овдашњим законима. А те законе су нам наетнули колонијални господари са запада.

Да је запад купио НИС по тој цени, не би рекао "није крив запад што смо ми хтели јефтино да продамо НИС", али кад исток купује НИС по тој цени, онда ти није страно да кажеш "То није ни до КИне ни до Русије, него до Србије. Мо смо тако тели. Они послују по овдашњим законима.".

Тј. да је запад купио НИС по тој цени, проклињао би га, али исток правдаш.

То се у теорији зове лицемерје.

tajkun Tramp u oblasti nekretnina u Njujorku je zapravo merkantilista koji veruje da je uvoz nešto što su mu stranci oteli. Trump vidi trgovinske deficite kao dokaz da je isključen i opljačkan. on ne prihvata da to uopšte nije ekonomski tačno.

Tramp je očigledno izvukao pogrešne zaključke iz perioda velike depresije 1930-ih i želi da se tamo vrati. tada je predsednik Huver, uprkos otporu ekonomista i izvozne industrije, potpisao zloglasni akt, koji je imao za cilj da zaštiti domaću industriju visokim carinskim stopama. Huverov protekcionizam i kontrareakcije njegovih trgovinskih partnera značajno su doprineli globalnom ekonomskom preokretu koji je doveo do velike depresije i na kraju drugog svetskog rata.

Samo opalit tarife na sranja poput youtubea, instagrama, netflixa. facebooka itd. Tu leže stotine milijardi dolara. Amerikanci plaćaju mizerne poreze u EU na ta gov.na, red je da im se uvedu tarife od bar 25 posto. Dosta je silovanja naroda sa netflixom koji propagira izopačenost najgore vrste. Neka to prodaju svojoj raji u Teksasu. Znači visoke tarife i ogromne kazne zbog nepoštivanja zakona

takav protekcionizam neće odvesti SAD u novo zlatno doba, već će skupo koštati njene potrošače i proizvođače. zbog velikog domaćeg tržišta, spoljna trgovina igra mnogo manju ulogu u SAD nego recimo u Nemačkoj. ali carine će povećati inflatorni pritisak u SAD i usporiti rast. potpuno je nejasno odakle će doći svi radnici za reindustrijalizaciju koju Tramp očigledno ima na umu. pored toga, bez carinske zaštite, nova industrija teško da će biti konkurentna na međunarodnom nivou i ostaće manje produktivna od trenutne američke ekonomije.

IMG_20250403_105111.jpg

Treba biti pošten i reći da bukvalno su te carine otprilike 50% od carina na američku robu u tim državama. To je bio princip a ne "sviđanje" . U Srbiji iz nekog razloga je oko 74%. A zašto je u Srbiji 74% ili Švajcarskoj 62% dok crnogorci drže 20-ak posto to je sad misterija, jer naš i uvoz i izvoz sa njima je mizeran. Ne znam šta smo mi "štitili" tim stopama.

Nas će ovo posredno pogoditi, jer mi smo EU sfera trgovine sa 60%, ostatak je uglavnom Kina i CEFTA. Sa USA je oko procenta i direktno će vrlo malo imati efekat. Ali kako "rat" EU i SAD bude napredovao, tako će se na nas prelivati jer će se možda smanjiti potražnja iz EU,pre svega vezano za auto-industriju.

Treba biti pošten pa reći da je to TOTALNA GLUPOST

Molim te mi nađi BILO KOJU carinsku stavku na koju mi imamo carinu od 74% kada se to uvozi iz USA

Samo jednu i javno se izvinjavam

Najveća carina, za koju znam, je možda na vino (Kalifornija) i ona je 30%
Traktori su 15% a automobili 12,5%, industrijska roba 5 - 10%

То није ни до КИне ни до Русије, него до Србије. Мо смо тако тели. Они послују по овдашњим законима. А те законе су нам наетнули колонијални господари са запада.
Ма, немој... А Кина и Русија, јадне, морају да се повинују тим законима?

Русофили полазе од погрешне тезе.
ВИ верујете да је Русија увек у праву, шта год да учини.
И на тој основи правите апологију за сваку брљотину.

Ја немам проблем да у 3пм отерам и Шолца и Урсулу за подршку Вучићу.
А ви балите на Путина чак и кад пошаље ФСБ да "утврди" како није било коришћења звучног оружја

Ма, немој... А Кина и Русија, јадне, морају да се повинују тим законима?

Русофили полазе од погрешне тезе.
ВИ верујете да је Русија увек у праву, шта год да учини.
И на тој основи правите апологију за сваку брљотину.

Ја немам проблем да у 3пм отерам и Шолца и Урсулу за подршку Вучићу.
А ви балите на Путина чак и кад пошаље ФСБ да "утврди" како није било коришћења звучног оружја
Наравно да морају. А што каже онај Кинез, " Очекивали смо да ће држава Србија имати неке посебне захтеве по питању екологије и социјалног, али је то, на срећу, изостало". Наравно да Русија није увек у праву. Често је у криву. Али кад се ради о сукобима изеђу запада и Русије, тад је Русија увек у праву. Бар у досадашњој историји. Русија Србију види као тачку отпора злу, што је Србија свакако била. И онда ( често поргешно), кроз ту призму посматра све догађања у Србији и око ње.

Наравно да морају
Наравно да не морају да ископину декларишу као концентрат ради избегавања Рудне Ренте.
Наравно да не морају да буду неплатише струје.
Али јесу.
Зашто априорно браниш те земље иако очигледно праве штету Србији?

Shitlibsi vide nešto loše i pogrešno u ukidanju korupcije, ukidanju i kontroli potrošnje poreznog novca, zaštiti domaće proizvodnje, zabrani ilegalnog ulaska u zemlju, deportovanju ilegalaca. I dok vrište o fašizmu, spaljuju Muskova auta jer je involviran u sve to - u sprovođenju zakona.

Samo još jedan od bezbroj primera o kakvom smećarskom, kriminalnom i soju štetočina se radi.

Evo kako su računali carine, objašnjenje preuzeto sa jednog drugog foruma:

Čini se da je ona kategorija "carine na američki izvoz", zapravo, uglavnom vrijednost deficita podijeljena sa ukupnim robnim uvozom iz te zemlje.

Pa, imaju deficit od $17,9 milijardi sa Indonezijom, a uvoze $28 milijardi: 17,9÷28×100 = 63.93. I taman su naveli da Indonezija ima stope od 64% na uvoz iz SAD-a.

EU, 198,2÷531,6×100 = 37.28. Navode da EU ima carinu od 39% na američke proizvode

Izrael, 7,4÷22,2×100 = 33.33. Navode da Izrael ima stopu od 33% na američke proizvode

Treba biti pošten pa reći da je to TOTALNA GLUPOST

Molim te mi nađi BILO KOJU carinsku stavku na koju mi imamo carinu od 74% kada se to uvozi iz USA

Samo jednu i javno se izvinjavam

Najveća carina, za koju znam, je možda na vino (Kalifornija) i ona je 30%
Traktori su 15% a automobili 12,5%, industrijska roba 5 - 10%
Lupeta.
Pajac Tramp je uzeo deficit prema nekoj državi i proglasio to tarifom :lol:
Ali budući da je dobar, nije uzeo recipročno, nego samo pola toga.
🤡

Back
OSZAR »