Srpski i hrvatski nacionalizam

Ja nisam možda previše stručan ali stvarno ne znam da na katoličkom zapadu ima predstava zadužbinara koji prinose crkvu a ta scena prikazana na fresci. U suštini, ne znam ni da li ima fresaka po katoličkim crkvama (mislim da ne) , kao što ni kipova nema po pravislavnim.
Ma nema nigde sem u kontekstu srpske srednjovekovne države.

On se samo kliberi jer je nesosoban za apstraktno mišljenje i de novo sintezu.

Ma nema nigde sem u kontekstu srpske srednjovekovne države.
Da, meni su te likovne scene poprilično karakteristične za srpske srednjovekovne manastire. Verovatno bi ta Mihailova predstava bila najstarije sačuvana kompozicija koja prikazuje vladara kako pronosi svoj prilog (zadužbinu) za veru. Uglavnom, kod nas takve predstave prikazuju vladar koji je ponizan (pre Bogom), nema neke osionosti i nekakvih simbola moći. Uglavnom prikazuju skromnost, pa ajde da kažemo i smernost.

Da, meni su te likovne scene poprilično karakteristične za srpske srednjovekovne manastire. Verovatno bi ta Mihailova predstava bila najstarije sačuvana kompozicija koja prikazuje vladara kako pronosi svoj prilog (zadužbinu) za veru. Uglavnom, kod nas takve predstave prikazuju vladar koji je ponizan (pre Bogom), nema neke osionosti i nekakvih simbola moći. Uglavnom prikazuju skromnost, pa ajde da kažemo i smernost.

Mozaik cara Justinijana iz Aja Sofije:

1000025877.jpg

Back
OSZAR »