Rođeni zli ili postali zli?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.567
FORUM.jpg
Na temi koju je Urwald otvorio Kako oprostiti spontano smo otvorili diskusiju o ljudima koji vole nekome da naprave problem, vole da prave spletke.

Ovo je tema o takvim ljudima. Ljudima koji i nemaju interes da naškode svojim prijateljima ali ipak to rade.

Pisala sam o mom bivšem drugu koji mi je, sa bivšom drugaricom, zagorčao skoro godinu dana života.
Malo je nedostajalo da zbog njihove spletke dam otkaz na radnom mestu. Oni nisu imali nikakvu korist od toga.

Taj bivši prijatelj napravio je, možda i sada pravi probleme drugim ljudima.

Jedan moj dugogodišnji poznanik je doživeo moždani udar, posle ozbiljne spletke koju mu je napravio taj bivši drug.

Ne mogu da razumem zašto ljudi prave spletke, one ozbiljne? To su obični ljudi koji nemaju nikakvu korist posle onoga šta urade nekome.

Da li su ti ljudi rođeni zli, ili su tokom odrastanja postali zli?

Šta mislite o ljudima koji vole drugome da učine zlo?

Foto: Unsplash.com

Niko se ne rodi zao.
Zli postaju tokom zivota.
A zasto? Mnogo je odgovora na to pitanje.

I ja se to isto pitam. Ne mogu da verujem da se neko "šali" na tuđ račun tako što mu "napakuje" ne jednu, već dve afere.

Ne mogu da razumem jedno "Iju, kako" kada je ta osoba čula da je moj poznanik doživeo moždani udar. I posle tog "Iju, kako" bilo je ono "ma, ja sam se zezao"..a uradio je nešto zaista ozbiljno.

Ne mislim da ogovaram tog bivšeg druga, samo ga uzimam za primer. Mogla bih, i kao laik da napravim psihološki profil jer ga predobro poznajem, ali neću.

On nije zao u smislu da ubija ljude, da čini brojna krivična dela. Možda u nekim trenucima nije svestan da nekome pravi problem.

Da li neke osobe smišljaju spletke zbog toga što im je dosadno?

Da li je neka bolest zavisnosti "krivac" za to "zezanje"?

Ovo su opšta pitanja, važe za sve koji nanose ogromnu štetu drugim ljudima.

Uzrok svakog zla je neznanje tj, neobrazovanost, iza cega se cesto krije povrsnost ili ljubomora, zavist, prema tome, neobrazovanost treba saseci u korenu.

Naravno, da bi covek bio obrazovan nije potrebno samo puko znanje, vec i obrazovanje, "obraz" (cast, moral), a to je ono sto fali danas mnogima cak i kad formalno imaju visoka znanja i zvanja.

Pogledajte prilog 1744899
Na temi koju je Urwald otvorio Kako oprostiti spontano smo otvorili diskusiju o ljudima koji vole nekome da naprave problem, vole da prave spletke.

Ovo je tema o takvim ljudima. Ljudima koji i nemaju interes da naškode svojim prijateljima ali ipak to rade.

Pisala sam o mom bivšem drugu koji mi je, sa bivšom drugaricom, zagorčao skoro godinu dana života.
Malo je nedostajalo da zbog njihove spletke dam otkaz na radnom mestu. Oni nisu imali nikakvu korist od toga.

Jedan moj dugogodišnji poznanik je doživeo moždani udar, posle ozbiljne spletke koju mu je napravio taj bivši drug.

Ne mogu da razumem zašto ljudi prave spletke, one ozbiljne? To su obični ljudi koji nemaju nikakvu korist posle onoga šta urade nekome.

Geni. Krivo nasadjeno što bi rekao naš narod.

Geni. Krivo nasadjeno što bi rekao naš narod.

Možda. To ne znamo i ne treba da generalizujemo.

XY koji izmišlja spletke i zagorčava život drugima, napravio je loš izbor u životu? Svoju tugu i bes guši alkoholom, ili tabletama ili zajedno.. Misli da su svi drugi krivi zbog njegovog života..

Da li su ovo sve razlozi da bi nekoga zezao, šalio se na grozan način?

Da li su ti sada loši, zli ljudi imali tužno detinjstvo?

Ili je kriva isključivo i samo zavisnost?

Ima nešto i u genima. Stari ljudi su znali reći za nekoga ko je zao: Rodio ga Dragan, a Goran rodio Milku i Vasu, a Vaso rodio Stevu. Meni je to bilo nejasno, šta, ko, koga rodio i to još muško.
Poslije mi je neko objasnio da da uvijek neko od potomaka naslijedi zlu krv, bilo da je muško, bilo da je žensko.
Neki postanu zli i kroz život. Prevelike ambicije, neostavrene i sputane također mogu dovesti do toga da se čovjek sveti drugome, da ga ponižava, sputava, ogovara. Neki zloću koriste za put ka uspjehu.
Uglavnom se lako prepoznaju i bivaju prezreni.

Pogledajte prilog 1744899

pa džudi s
takve ljude zaobiđeš u širokom luku
i svaki ali svaki put se praviš da ne postoje.
obraćanjem pažnje na zle karaktere dajemo na značaju svim lošim osobinama i podstičemo ih da mutiraju i pokažu se u punoj rezoluciji negativnosti.

Niko nije rodjen zao.
Ljudi takvi postaju iz mnogo razloga.
Previse vremena sam potrosio razmisljajuci zasto su takvi.
VVerovatno sam pokusavao ne da njih opravdam vec da sebi nametnem krivicu
jer sam perfidno istreniran kao dete da sam UVEK ja za sve kriv...
Kad sam to shvatio
prestao sam da razmisljam o zlim ljidima.
Oni su takvi iz 100 razloga ali ne zbog mene i to mi je jedino bitno.
Sada se sklanjam i ne pridajem znacaj vise nikome i niccemu
spletkarili ili ne.

Niko nije rodjen zao.
Ljudi takvi postaju iz mnogo razloga.
Previse vremena sam potrosio razmisljajuci zasto su takvi.
VVerovatno sam pokusavao ne da njih opravdam vec da sebi nametnem krivicu
jer sam perfidno istreniran kao dete da sam UVEK ja za sve kriv...
Kad sam to shvatio
prestao sam da razmisljam o zlim ljidima.
Oni su takvi iz 100 razloga ali ne zbog mene i to mi je jedino bitno.
Sada se sklanjam i ne pridajem znacaj vise nikome i niccemu
spletkarili ili ne.
Sam biraj svoje okruženje. Nikada nisam dozvolila da mi se ljudi nameću.

Vodim se idejom da se ljudi rađaju neutralni, a da nam porodica i društvo nameću taj koncept dobro/zlo.
Uglavnom to bude da su ti koji su zli i sami u nekom momentu odrastanja bili žrtve - bilo da su trpeli nešto ili imali nesreću da ih odgajaju i oblikuju narcisi.
Trudim se da ne mislim o njima naročito mnogo, osim situacije da mene nekada zakače za nešto.
Na neku moju nesreću sam dosta ovakvih upoznao u radnim okruženjima, gde je to išlo od ogovaranja, spletki i nameštanja stvari, do satanizacije u društvu i huškanja ljudi na ove koji nisu problematični.
Generalno nemam toleranciju za takve ako krenu da mi prilaze, uvlače me u njihove gluposti ili probaju da mi rade o glavi.

Back
OSZAR »