Kad će Evropa da prizna da je pojela ... što se Rusije tiče?

Koliko dajete fore EU da prizna grešku

• Par meseci

glasova: 3 13,0%
  • Godinu, dve

glasova: 1 4,3%
  • Pet godina

glasova: 3 13,0%
  • Nikad

glasova: 16 69,6%

• Ukupno glasova
    23
Mnoge države Evrope su bile pod Turcima pa su se posle toga okrenule zapadu i sad su i razvijenije i stabilnije od Srbije. Mi smo ostali šupak jer smo posle turskog prešli na ruski uticaj što je potpuno suprotno logici zdravog razuma.

Koje su to?
Jedino su Grčka i Hrvatska razvijenije od nas ali njih razvijaju prevelike obale i turizam. Bez toga bi bile obe na našem nivou.

Grčka je 50 godina već u EU.
Autoputevi 5 puta gori od naših, trava i šiblje do srednje linije stižu, semafori koji blinkaju i ničem ne služe, lenčugitis i javašluk na svakom ćošku.
Zaduženost pitaj boga koliko.

Koje su to?
Jedino su Grčka i Hrvatska razvijenije od nas ali njih razvijaju prevelike obale i turizam. Bez toga bi bile obe na našem nivou.

Rumunija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Hrvatska... svi su bili pod Turcima neko vreme, neko u celosti a neko delimično.

Sad su svi ispred Srbije, tu mislim na standard, stabilnost i manje trovanja. Razlika je upravo u tome što smo se mi posle turksog uhvatili ruskog uticaja (kojeg do danas ne možemo da se otarasimo) dok su se ostali okrenuli zapadu kao nečemu što je dominantno i normalnost u Evropi.

Rumunija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Hrvatska... svi su bili pod Turcima neko vreme, neko u celosti a neko delimično.

Sad su svi ispred Srbije, tu mislim na standard, stabilnost i manje trovanja. Razlika je upravo u tome što smo se mi posle turksog uhvatili ruskog uticaja (kojeg do danas ne možemo da se otarasimo) dok su se ostali okrenuli zapadu kao nečemu što je dominantno i normalnost u Evropi.

Mađarska nije na Balkanu, pričao si o Balkanu.
Rumunija većim delom isto nije, ali obrisi Turske vladavine su itekako vidljivi tamo na svakom koraku. To je isto još uvek u suštini daleko od razvijenosti.

Ne može period Tusrke vlasti nad Mađarskom da se poredi sa Balkanom, ni Hrvatska baš ne može, ali ajde.

Rumuniju i Hrvatsku je Austrougarski period opravio dosta, što se jasno vidi i u Vojvodini u odnosu na centralnu Srbiju.

Dovoljno je uporediti Zemun (uređenost, širina trotoara, fasade) sa starom Karaburmom (tesni sokaci bez trotoara i kućerci visine 1,5m). Tako blizu a tako daleko.

Bugarska po prvi put u svojoj istoriji ima manje stanovnika od Srbije, odlični su.. :)

Koje su to?

Grčka je 50 godina već u EU.
Autoputevi 5 puta gori od naših, trava i šiblje do srednje linije stižu, semafori koji blinkaju i ničem ne služe, lenčugitis i javašluk na svakom ćošku.
Zaduženost pitaj boga koliko.
Problem je što je sada Srbija samo ispred BiH Makedonije i Albanije po BDP u Evropi. Znači, jesmo među najbednijima. A što se tiče Evrope, svaka država gleda samo svoje interese, briga njih i za Ukrajinu i za Rusiju. Ono što im je odgovaralo nije bilo pod sankcijama. Tako da nema šta da Evropa priznaje, ionako polovina članica država je pod ingerencijom USA. Šta im budu servirali da kažu i urade, tako će i postupiti.

inače beograd je
Mađarska nije na Balkanu, pričao si o Balkanu.
Rumunija većim delom isto nije, ali obrisi Turske vladavine su itekako vidljivi tamo na svakom koraku. To je isto još uvek u suštini daleko od razvijenosti.

Ne može period Tusrke vlasti nad Mađarskom da se poredi sa Balkanom, ni Hrvatska baš ne može, ali ajde.

Rumuniju i Hrvatsku je Austrougarski period opravio dosta, što se jasno vidi i u Vojvodini u odnosu na centralnu Srbiju.

Dovoljno je uporediti Zemun (uređenost, širina trotoara, fasade) sa starom Karaburmom (tesni sokaci bez trotoara i kućerci visine 1,5m). Tako blizu a tako daleko.

Bugarska po prvi put u svojoj istoriji ima manje stanovnika od Srbije, odlični su.. :)
treba znati da mentalitet vojvodine i velikih djelova rumunjske bio je izrazito protestantski jer je bio naseljen njemačkim narodom stoga je bio i kulturno razvijeniji..treba znati da je u rumuniji grad koji je bio naseljen mahom njemcima prije dobio javnu rasvjetu nego pariz ...
...
na prostoru vojvodine slaveni starosjedioci su bili mahom kulturno i mentalno germanizirani lišen turskog utjecaja, a nakon 1945. dovedeno je slavensko stabnovništvo iz kojekakvih hercegovačkih,hrvatskih i bosanskih vukojebina i donjelo svoj vučji bliskoistočni mentalitet koji je protokom vremena umiren dobio neku svoju verziju panonskog mornara...

Pomogli su i Amerikanci Rusima u Krimskom ratu, no nisu ni jedni ni drugi to radili iz ljubavi i dobrote- vec iz interesa.

Pomogli su jer su imali interese, hteli su da izadju na topla mora i da zauzumu Konstantinopolj- svojevremeno je i Dostojevski bio iznerviran kad je cuo da Srbi zele svoju drzavu, a ne da budu deo Ruske imperije.
Руси су пре за Бугаре него за нас... Мада то је једва ко овде чуо.
Интереси - јесте, то је начин како озбиљне државе раде.
Не гледају појединци да се истакну на начин "ја направих све" него су свесни да се пре њих радило, а да ће се радити и после.

Ne vidim da su im bili nesto naklonjeni u Mariupolju i u Avdejevci.
Мислим да је становништво остало у Маријупољу зато што нису имали где да оду... Све остало што су Руси заузели је било испражњено, никаквог протеста или дочека није било.

I Rusi su kolonizirali Sibir, i drzali su veliki deo Evrope gde nije zivelo njihovo stanovnistvo, dok nije doslo do revolucije u samoj Ruskoj imperiji.
Колонизовали, али барем нису истребили старо сановништво у нулу, као Енглези, Французи, Американци...

Nesto mi ni ova trodnevna avantura u Ukrajini ne deluje previse lagano.
За почетак, нађи званичну руску изјаву о "три дана" па ћу да поверујем. Изјаве обичних људи не узимам за озбиљно.
Свако може да има мишљење, али то није исто што и званична изјава.

Иначе, мислим да су Руси за протекле три године постигли много више него што су се надали (иако им то све вероватно није био циљ на почетку). Уништили су совјетку опрему Украјине, совјетску опрему практично целог бившег "источног лагера", па и приличан број западне опреме.

Зашто се Украјинци полако повлаче, на свим местима? Зато што немају довољно возила, граната, пво ракета... Дугачак је списак недостатака, хоће рећи неспособности целог Натоа да произведе довољно опреме.

Da, da, Rusi su tako prijateljski nastrojeni, a Evropa su đubrad koja hoće rat.
Koliko ste dosadni sa tim obožavanjem Rusije, zašto idete protiv sebe, mi smo Evropa, to je naš svet.
Ако би успео да уважиш интересе запада и Русије једнако, 1 према 1, то би био знатан помак према чињеничном стању.

Шта ми имамо са Европом, осим географије?
Ето, тргујемо, јер смо на Дунаву, и имамо ЕУ на све четири стране око нас.
Када ћемо ући? Хоћемо ли уопште?

Шта би требало да урадимо да уђемо? Да признамо Приштинце за самосталце, да објавимо рат Руској федерацији?
Видим да Украјинци добро напредују на путу за ЕУ, а ми стојимо. Изгледа је рат чаробно решење? :think:

Ruska pomoć nikada nije bila čisto iz "bratske ljubavi", već pre svega iz sopstvenog interesa. Njima je bilo važno da Balkan postane ruska interesna zona. I u tome su uspeli, nažalost. Zato je sada Balkan šupak Evrope. Bolje da nisu pomagali.
Јесте, не спорим.

А да ли можеш да препознаш и другу страну?

Украјинцима је цео Нато дао гомилу наоружања због свог интереса, покушаја да се ослабе Руси, а не због украјинског интереса?

Problem je što je sada Srbija samo ispred BiH Makedonije i Albanije po BDP u Evropi.

Ako misliš na BDP po glavi, ispred smo još i Gruzije, Moldavije, Belorusije, Crne Gore (u evrima, u dolarima su oni nešto ispred - postoji razlika)..

... a i Ukrajine - koja je odabrala da potpadne pod zapadni uticaj. Izbegli su taj štetni ruski uticaj.. :)

Украјинцима је цео Нато дао гомилу наоружања због свог интереса, покушаја да се ослабе Руси, а не због украјинског интереса?

Ni jedno ni drugo. Zapad nema neki poseban interes da oslabljuje Rusiju jer je Rusija svakako slaba. Oni su praktično u svetskim okvirima siromah sa nuklearnim bombama. Fokus zapada već par decenija nije Rusija.

A nije ni pomaganje Ukrajini zbog same Ukrajine.

Odlučnost Evrope da stane u podršku Ukrajini je samo iz razloga što nisu hteli da pređu preko "agresivnog disciplinovanja" država koje su im u dvorištu. Po sličnom izgovoru koji sada ima Putin, a to je kako "štiti ruski narod", sigurno još 5,6 država mogu da budu meta sličnog zlostavljanja i Evropa je sa razumnom logikom odlučila da takve stvari ne može da toleriše. Rusima je progledano kroz proste za Krim, ali i sam znaš kako glasi ona narodna "naš mu prst, uzeće ti celu ruku". Putinu niko nije branio da mirnim putem vrši uticaj na svoj komšiluk (koji je ujedno i evropski komšiluk), to je u opisu posla imperija, ali kad je prešao na nasilne metode, to je već bila crvena linija.

Grešiš, i to na osnovnom nivou. Ne izmišlja se nikakav narativ, Rusija je već 2014. silom otela Krim i pokrenula rat na istoku Ukrajine, a 2022. je izvršila punu invaziju na suverenu evropsku državu.

Taj isti izgovor o "zaštiti Rusa" može da se upotrebi sutra protiv Moldavije, baltičkih država, pa čak i protiv Poljske. Sam Putin je u intervjuu sa Takerom jasno rekao da smatra te teritorije istorijski ruskim, što znači da nema nikakvu stvarnu granicu svojih pretenzija.

Dakle, nije problem u "medijskom narativu", već u vrlo realnim imperijalnim ambicijama koje su već koštale desetine hiljada života i razorile delove Evrope.

Cela priča je apsolutna ironija: čovek koji raspolaže državom najveće površine na svetu opsesivno zabada nos u susedne zemlje koje su, u poređenju s Rusijom, sitne tačke na mapi. Dakle, nije reč o potrebi za teritorijom, nego o nekom vidu političkog sadizma, potrebi za dominacijom i ponižavanjem slabijih. Setimo se Jermenije i Gruzije.
Ti koji podržavaš istu tu Evropu koja je nas bombardovala i okupirala nam deo teritorije ,govoriš da je Rusija kriva što je "silom otela Krim" i pokrenula rat na istoku Ukrajine?!

Ni jedno ni drugo. Zapad nema neki poseban interes da oslabljuje Rusiju jer je Rusija svakako slaba. Oni su praktično u svetskim okvirima siromah sa nuklearnim bombama. Fokus zapada već par decenija nije Rusija.

Odlučnost Evrope da stane u podršku Ukrajini je samo iz razloga što nisu hteli da pređu preko "agresivnog disciplinovanja" država koje su im u dvorištu. Po sličnom izgovoru koji sada ima Putin, a to je kako "štiti ruski narod", sigurno još 5,6 država mogu da budu meta sličnog zlostavljanja i Evropa je sa razumnom logikom odlučila da takve stvari ne može da toleriše. Rusima je progledano kroz proste za Krim, ali i sam znaš kako glasi ona narodna "naš mu prst, uzeće ti celu ruku". Putinu niko nije branio da mirnim putem vrši uticaj na svoj komšiluk (koji je ujedno i evropski komšiluk), to je u opisu posla imperija, ali kad je prešao na nasilne metode, to je već bila crvena linija.
1745669801159.png

Evropa je sve ovo što je bele boje.Ruski deo Evrope je oko 40% ukupne površine,i najveća je država Evrope gledajući teritorijalno taj deo..Ko tu koga disciplinuje?O čijem ti dvorištu pričaš? I o čemu ti pišeš kada ignorišeš sve relevantne činjenice u vidu istorijskih ruskih teritorija na teritoriji današnje Ukrajine i ruskog zalaganja da do tog sukoba ne dođe? Takođe i miniranja sporazuma iz Minska za koje je i sama Angela Merkel rekla da su lagali Rusiju da bi dali vremena Ukrajini da se naoruža i pripremi za sukob sa Rusijom.Istorija se ne revidira druškane,sve je zapisano tamo negde.

Koliko dajete fore EU da prizna da je ..., khm, pogrešno procenila situaciju i da prizna da joj se nikako ne isplati da im Rusi budu neprijatelji?

Па не причамо и џихадистима, терористима и сличном неко једној озбиљној наднационалној творевини. Коме је нормалном жеља да буде непријатељ са РФ?

Ako misliš na BDP po glavi, ispred smo još i Gruzije, Moldavije, Belorusije, Crne Gore (u evrima, u dolarima su oni nešto ispred - postoji razlika)..

... a i Ukrajine - koja je odabrala da potpadne pod zapadni uticaj. Izbegli su taj štetni ruski uticaj.. :)
Mislim po glavi a možda nisi ispratio poslednja istraživanja, negde sam postavila al da me ubješ ne mogu da se setim gde, na kojoj temi. :mrgreen:

Мислиш да су Руси слаби или ти одговара због неког разлога.
Немаш ниједан доказ за то.

Били су слаби 90тих и то је то.

Русима није прогледано кроз прсте за Крим, уведене су им разне санкције тада.

Прогледано им је кроз прсте за Грузију 2008. Ваљда се сећаш тога? Није тако давно.

Руси су јасно дефинисали свој интерес - Белорусија, Украјина и Грузија не могу у Нато. Никог другог нису помињали.
Нађи ми изјаву са руске стране о било чему другом.

Свако довлачење ракета дугог домета ближе границама Руске федерације ће бити равноправно третирано ракетама ближе границама Нато земаља. Као у огледалу.

А кажи ми... Како су из Кијева третирали исток и Крим после Мајдан револуције?

А Нато се није ширио после 1990. године, иако је Буш обећао?
Nije Bush nista obecao Gorbacov je sam to izjavio, to je poprilicno losa propaganda- 1990 je jos uvek postojao Varsavski ugovor, pa samim tim nije imalo smisla da Gorbacov trazi tako nesto.
A ne treba zaboraviti da SSSR nije ispunio dogovoreno sa Jalte, nije bilo demokratskih izbora u istocnoj Evropi niti su se vratile vlade iz egzila u inostranstvu itd...
Medjunarodna politika se ne zasniva na obecanjima vec na potpisanim dogovorima, a i tu ima niz nepravilnosti, a da ne govorimo o nekakvim obecanjima.

https://www.rbth.com/international/2014/10/16/mikhail_gorbachev_i_am_against_all_walls_40673.html

M. Gorbacov: "Tema „širenja NATO-a“ uopšte nije bila razmatrana i nije se pominjala tih godina. To govorim sa punom odgovornošću. Nijedna istočnoevropska zemlja nije pokrenula to pitanje, čak ni nakon što je Varšavski pakt prestao da postoji 1991. godine. Ni zapadni lideri to nisu spominjali."

Nije Bush nista obecao Gorbacov je sam to izjavio
nesto si propustio, sad je vise puta to potvrdjeno sa zapada a ne secam se da je to iko ikad poricao. Pa naravno da nisu govorili o tome sve ove godine zasto bi iko pokrenuo to pitanje sem Rusije.

Kao sto je i Obamova administracija priznala i hvalila se da je napravila Majden i okrenula Ukrajinu protiv Rusije a vidim mnogi ovde poricu to kao da su propustili.

Samo znam da je projekat co ivd planiran 5 godina i zavrsava se ove godine. Kad sam to citao pre pet godina bilo mi neverovatno. Onda su planirani ratovi i nove plandemije. Izmedju ostalog i zaplena naseg novca i zamena za tz "digital valutu". Sta me briga za Rusiju i Ukrajinu, sto da se radujem propasti Rusije kad mi idemo u propast!!, prvo sa imbecilnim lockdown-om, nastavlja se unistavanje ekonomije, unistavanje produkcije hrane, ljudi se hapse za ono sto kazu na netu......govore vec o tome kako da nam uzmu stednju i uloze u oruzje i "odbranu" i za "borba za mir i demokratiju". Nije zapad pojeo gvn nego nam je namestio i smestio onako dobro, celoj EU a ne znam zasto.

Мислиш да су Руси слаби или ти одговара због неког разлога.
Немаш ниједан доказ за то.

Ne radi se o ličnim željama nego o objektivnim pokazateljima. Njihova "specijalna vojna operacija" ulazi u treću godinu, a nisu uspeli da zauzmu ni teritorije koje su i pre 2022. bile faktički pod ruskom kontrolom. Pritom su mobilisali stotine hiljada ljudi, pretrpeli ozbiljne ekonomske sankcije i gubitke, a front se gotovo nije pomerio. Ako ovako izgleda nastup "jake" sile, to više govori o realnom stanju njihove moći nego bilo kakva propaganda.

Руси су јасно дефинисали свој интерес - Белорусија, Украјина и Грузија не могу у Нато.

Svaka država može da definiše svoje interese, ali njihova važnost prestaje na granicama te države. Niko nema pravo da odlučuje umesto drugih suverenih država. Upravo je takva logika ("mi određujemo šta komšije smeju a šta ne smeju") kroz istoriju dovodila do ratova i tragedija.

А кажи ми... Како су из Кијева третирали исток и Крим после Мајдан револуције?

U odnosu na to šta je usledilo posle ruske intervencije - vrlo korektno. Krim je 2014. imao široku autonomiju u okviru Ukrajine (sopstvenu skupštinu, vladu i status zvaničnog jezika), a stanovništvo Donbasa niko nije proganjao zbog ruskog jezika kako se često predstavlja. Tenzičnost je narasla tek kada su spolja ubačene naoružane grupe, što je dodatno destabilizovalo regiju. Bez te spoljne intervencije, verovatno bi konflikti bili rešavani političkim putem.

Back
OSZAR »