Utjeha - Montenegro - zapisi jednog leta

Plant

Veoma poznat
Poruka
11.100
Bez nekih pretenzija da dopišem nešto, a što su već postavili na Net-u, uglavnom lični utisci, zapažanja i razmišljanja... i po koja fotkica po ličnom afinitetu :) .
Ova leta ćemo ovde provesti 43 dana... Došli smo 30. juna, otići ćemo 13. avgusta
Ovde sam četvrti put.
IMG_20250701_114707.jpg

IMG_20250630_195704.jpg

IMG_20250630_205308.jpg

,.. " jer putopis može biti i autobiografija jednog srca i jedne pameti". (Gradovi i himere).

- Sedim u "Istambulu" - kafeu sa najboljim položajem na plaži "Uvala maslina".. i pijem domaću kafu.. ispred mene je velika zastava Poljske, a prema zapadu su poređane male zastave svih zemalja Evrope..
IMG_20250702_192304.jpg
Čekam zalazak sunca...
"Uvala maslina" - negde promovisana i kao "Val maslina" je najčistija plaža na kojoj sam bivstvovao u Montenegru (a posetio sam, pa valjda sve poznate i pola onih skrivenih).
Svake godine je tu plava zastavica, more je ovde najplavlje (beli kamen) a Roki bič je ako ne i naj kafe (malo je reći kafe, pre je to destinacija) u kojem sam meračio...

Juče smo imali goste,...
Spremili smo roštilj, dosta hladnog piva, lubenicu i sladoled...

IMG_20250703_124826.jpg

Bilo je fino,.. moj stari drugar Doca u društvu svoje dame letuju u Petrovcu - all-inclusive..
Za sedam dana isto platili kao i mi za 43 dana.. u prirodi,.. u slobodi.. Nama je auto uz kućicu.. Bungalov nam je 5,5 X 4,5m,. njihov apartman je manji.. Imaju jedan oleander pored,.. mi - portunele, limunove, narandže, banane,.. muškatle, lavande,.. maslene (od 350 godina),.. bršljana "na tone" :) ..
Kada su stigli u svoj hotel (Oliva) nije bilo mesta u garaži hotela, .. drugi hotelski parking je u Lučicama,.. u - korovu... Treba stići do Lučica,.. i vratiti se,.. parking mesta u Petrovcu - ni za lek -
U Petrovcu je velika gužva.. nema mesta za peškir na plaži, ako ne poranite...

IMG_20250703_170515.jpg

Svideo se Doci naš "trem"...
Tu i kuvamo (kad kuvamo,.. još smo na sarmi i punjenim paprikama, koje smo poneli.. pa zasad samo podgrevamo,.. )..
Sutra idemo mi u Petrovac kod njih...

I jedna fotka za merak :):
IMG_20250702_211010.jpg

Moje mesto pod kapom nebeskom,.. :)

Poslednja izmena:
IMG_20250704_202046.jpg

Pijem kafu u "Dolče"
.. Nes-frape,.. dobar je, skoro kao grčki. Jadransko more je puno slanije od Egejskog, to sam tek ova leta sada skontao :) .
Večeras smo u Baru. Na putu do ovamo, slušam radio. Ovdašnji prosvetni radnici biće kažnjeni i do 50 eura, od plate, zbog proteklog protesta. Prosečna prosvetarska plata je od 1050 do 1150 eura. Oho ! U Srbiji je oko 700 (bez minulog rada).
Prvo što mi je privuklo pažnju na ulasku u grad - dva minareta velelepne džamije na putu za stari Bar:
IMG_20250704_191843.jpg

U centru kod Idee, spomenik knezu Vladimiru - jedna lepa priča o ratu, ljubavi i bratstvu... (link).

IMG_20250704_193916.jpg

Čekam društvo da obiđemo koji park,. Bar ima tri odlična parka u blizini centra prepunih kapitalaca... Bar je prostorno posmatrano najveće naselje Montenegra ( i stare Duklje).
Zanima nas kulturni program koji je barska opština spremila za ovo leto.. I ranije smo prisustvovali večerima poezije u dvorištu hrama Svetog Jovana Vladimira ( stihovi velikih srpskih pesnika, uz gitaru) ... i malo Njegoša, naravno...

Poslednja izmena:
Sutra neću pisati, u Petrovcu smo, a skoknućemo i do Pržna i Svetog Stefana.. ali ću dosta fotkati..

Ovo je treća plaža u Utjehi - kod Slavko - (ima ih pet poznatih,.. Utjeha je bogata plažama), ali po našem meraku ona je broj 1. boja mora - tirkizna

IMG_20250704_182651.jpg
Plaža se nalazi oko 400 metara od Uvale maslina, prema Baru..
Raj za ronioce.
U zaleđu plaže ribarski čamci, izvučeni na obalu..
Moj veliki drugar iz mladosti ovde je kupio plac, da zida... Tako sam i stigao u Utjehu, prvi put, pre 4 godine,.. da vidim njegov plac.. ali daleko je od mora.. prema Kruče. Starosedeoci izbegavaju taj kraj, jer je potencijalno klizište..
Drugar je inače veliki šmeker i strastveni ribolovac (i na slatkoj i na slanoj vodi).
Njegova su ta dva bliža čamca :
IMG_20250704_182546.jpg

Javio mi je da su mu i Pente u obližnjoj kući... ako bi do skrivenih uvala...
Ali, mislim da nam neće trebati.
Kupili smo kanu - Explorer 2 - Intex-ov.. imam i masku . .. Neće nam biti dosadno :) .

Poslednja izmena:
Ne znam da li sam jedina koja je nostalgična prema vremenima bez "civilizacije". U vreme kada sam ja bila, Utjeha se tek počela graditi, Bile su gužve samo na velikoj plaži i postojao je samo jedan kafić, 1 prodavnica mala u blizni plaže i jedna gore u naselju.
Meni je uvek bila omiljena ona mala plaža prema Ulcinju, ne nudistička koja je u to vreme bila izmedju glavne i te male :)
Nikada ni pre nisam videla tako lepe oblutke, bele, velike, oble...i tako divan maslinjak pun paprata.
Mislim da je paprat davala tu čar šumici starih divova. U Grčkoj nisam viđala takav maslinjak...
Daj pls uslikaj malo i taj maslinjak i tu malu plažicu ako idete tamo...

Naravno, ali još nisu zgotovili mobilijar na toj plaži,.. za koji dan,..
Imam slika iz ranijih godina, ali uslikaću čim završe pripreme,.. i paprati,.. ima u njima i nekog meni nepoznatog cveća,.. Mislim i da bi ta vrsta paprati uspevala i u našoj klimi,.. ovde dobro podnosi sunčane pozicije,..
Inače, večeras nismo mogli ni u veliki park u Baru,.. radovi su neki u toku, i neke skele, valjda orezuju i "friziraju" kapitalce,...
Nismo mogli ni u hram Svetog Jovana Vladimira, koji je pandam našem hramu Sv. Save,.. i ovde su Rusi darovali puno zlatnih mozaika (bio sam ranijih godina u hramu). Impresivno i veličanstveno,..
IMG_20250704_222122.jpg

IMG_20250704_221816.jpg

IMG_20250704_222159.jpg
U ovom delu Montenegra puno se čuje razgovora na ruskom (mada je više Ukrajinaca). Slušam na plaži,.. ne pričaju o ratu - nikada,.. Pobegli su odande,... Lepe su Ukrajinke,... vole more,..
Inače je voda na plaži "kod Slavko" puno toplija od "Uvale maslina",.. More je danas tek nešto bliže 24*C. Prekjuče se rashladilo,.. Vetar je stao,.. vratiće se topla voda sa pučine,..
I za kraj,.. i za @Lorelajn - mali virtualni poklončić iz Bara :)
Grandiflora - Magnolija
Grande (oko 30cm u prečniku)

IMG_20250704_223957.jpg

Prilozi

• IMG_20250704_224012.jpg
    IMG_20250704_224012.jpg
    62 KB · Pregleda: 3
Poslednja izmena:
Putevima uspomena :

IMG_20250705_090811.jpg
Jutros krenusmo put Petrovca,ali sam hteo videti destinacije gde mi je nekada bilo mnogo lepo.
Prva je bila Crvena plaža, blizu Sutomora. Jednom smo letovali u Sutomoru, ali se u samom mestu nismo okupali,...
Crvena plaža mi je nekada izgledala divljija i divnija:

IMG_20250705_090908.jpg

Sada je to vrlo urbana plaža, sa dva odlična lokala i velikim parkingom,..
IMG_20250705_091028.jpg

Nismo se hteli kupati.. produžismo do sledeće...

IMG_20250705_091321.jpg

Poslednja izmena:
Perazića do
IMG_20250705_110139.jpg

IMG_20250705_105944.jpg
Nekada je ovde bilo najomiljenije Naftaško odmaralište - Hotel AS .
A, sada : onaj betonski kostur - mega propala investicija,..
IMG_20250705_105426.jpg

Montenegro , wild & beautiful

IMG_20250705_105755.jpg

IMG_20250705_110734.jpg

Dobar Nes,
IMG_20250705_100221.jpg

čak odličan..uz evociranje uspomena: Ovde sam jedne godine pobedio u brzom ispijanju piva,.. ali mi je prvo mesto oduzeto jer je ostalo malo pene u čaši. U finalu sa mnom je bio naftaš - sramota da radnička klasa izgubi od tamo nekog) ... Uzeše mi prvo mesto na pravdi Boga...
A u finalu basket turnira prvo mesto mi je uzeo Mlađan Šilobad, tada mladi centar Partizana.. dadoh ja preko njega 7 koševa аli on preko mene 14 poena. Viši je za 15/16cm od mene...

Poslednja izmena:

Back
OSZAR »