Srbija trošenje plate na hranu

Meni je nejasno kako se u zemljama kao sto su Grcka, Spanija ili Slovenija potrosi isti ili slican % od plate za mesecnu hranu kao i u Svedskoj, Finskoj ili Nemackoj kada su u ovim drugima plate 2-3 puta vise nego u slabije razvijenim drzavama EU. A opet razlika u cenama hrane u Spaniji, Grckoj ili Sloveniji nije 2-3 puta manja u odnosu na cene u nemackim ili sveCkim supermarketima (za Finsku ne znam, nikada tamo nisam bio a mrzi me da googlam cene hrane).

Na nishtagramu mint.vididalje.rs koji je ovu "statistiku" ispalio ne kaze se odakle im ti podaci (sajt im ne radi sto pokazuje da su to neki apsolutni levaci).
Dakle, posto je Srbija drzava sa manjim platama nego u drzavama EU sasvim je normalno da se potrosi % vise novca opd jedne plate za hranu nego u drzavama sa 2-5 puta vecim platama ako je cena hrane tu negde. Napomena, cena domace hrane na pijacama u Srbiji je ektsremno mala u odnosu na truli Zapad pa to donekle snizava cene iz skupih supermarketa.

Uzgred, vecinu ljudi koje znam u Srbiji cena hrane ne tangira suvise, verovatno zato sto su iznad te medijalne zarade. No, i to zavisi od obrazovanja, obrazovanije stanovnnistvo ima i bolje poslove samim tim i vece prihode.

Uzgred, vecinu ljudi koje znam u Srbiji cena hrane ne tangira suvise, verovatno zato sto su iznad te medijalne zarade. N
Ma gde ne tangira, tangira,nego ne moze da dodje na red od ovih drugih "visokopucatelnih" pitanja.

Kad nije grejna sezona jos i nekako, ali kad je zima i prolece, to bukvalno imas samo za (skromniju, znaci ne sa mnogo mesa) hranu i dadzbine (grejanje na struju, ko se greje na nju a mnogo ih je).

Da nije placanja na rate, ne znam kako bi mogao da kupis nesto sto ti pritreba mimo toga.

Leti se vec malo lakse "dise".

Plate u Srb 700 /800 eur cene hrane su 10% nize nego u Austriji gde cesto odem.Plate u Austriji 2/3 puta vece kako ko.
U Srb takodje ima dosta proizvoda gde smo skuplji od eu...Gorivo,kafa,itd itd.
Prevedeno na nas jezik na ove plate nas ozbiljno pljačkaju!
I gore nije jeftino zivet ali kod nas je gore.
Gore stanovi skupi,dadjbine,i opet nigde ne valja.Nahebes svuda.

Plate u Srb 700 /800 eur

Pa pre će biti da su 500,600 (u unutrašnjosti i manjim mestima i manje od toga) , inače kamo lepe sreće da samo 40% zarade ode na hranu, mislim ako uzmemo da su ovi podaci tačni a nisu jer medijalna zarada nije sigurno 80 hiljada (pre će biti da je nekih 60-ak) a i da jeste 40% od toga je 32 hiljade dinara , a realno teško da iko može da se prehrane sa 32 hiljade mesečno , mislim danas dve pljeskavice da kupiš to ti je već hiljadarka negde, a gde je ručak a gde je večera , neke višednevne namirnice, itd , recimo porodica od 3 ili 4 člana da svako pojede po jedan burek i da kupe jogurt to im je negde 1000 dinara , a opet gde je još neki obrok, gde je neko voće, voda, sok, sladoled, namirnice kao ulje, šećer, so, neki začini, pa hemija i sredstva za ličnu higijenu, itd.

Tako da teško da iko može da se prehrani sa 30 hiljada , eventualno možda neko ko sam živi ali čak i on već teže, ono morao bi da jede jednom dvevno ili ono baš jako skromno da se hrani.

Realno je da cela zarada ide na hranu i kućne potrebštine, a režije se uglavnom plaćaju delimično i gotovo svi duguju za nešto ili su u zaostatku sa nečim , kao ajd platiću delimično tek toliko da me ne diraju neko vreme, nažalost dobra većina ljudi u Srbiji živi tako, ono krpe se od 1. do sledećeg 1. u mesecu i jedva sastavljaju kraj sa krajem, a to da ostane za nešto mimo toga i nešto što nije toliko neophodno ono nema šanse i uglavnom ono patike i odeća se kupuju n a rate, telefoni se uzimaju uz ugovor za dinar, odmori i letovanja se isto plaćaju na rate, za kafu se žicka od mame i tate, itd i nažalost negde 80% ljudi živi na granici siromaštva.

Napokon realna tema.
Mi, u boljem entitetu BiH :dash:iz dana u dan smanjujemo potrošnju. Dobra stvar ovoga poskupljenja je ukroćivanje potrošačkog društva. Ogleda se u tome da ljudi shvataju koliko nepotrebnih stvari se kupuje, koliko se ne razmišlja nekada o stvarnim potrebama. Koliko olako trpamo u korpu, koliko bacamo hrane....
Krajnje je vrijeme da promijenimo svoje ponašanje, promijenimo potrošački stil, koji sve manje i manje možemo da podnesemo.

(Ne)jednakost​

Medijalna plata u Srbiji zaostaje i za prosečnom nešto više nego što ekonomisti smatraju optimalnim, iako je odnos ova dva statistička parametra „relativno stabilan", kaže Arandarenko.
„Poželjno je da medijalna zarada iznosi oko 80 odsto prosečne zarade.
„Kod nas je taj procenat bio na 78 odsto 2018, kada je došlo do rezanja plata u javnom sektoru, pre svega onih najviših.
„Potom je 2020. bio na 76 odsto, a 2022. na 75,5 odsto, kada je inflacija izazvana pandemijom korona virusa bila najveća", kaže ekonomista.

U decembru 2024. medijalna plata činila je 73,5 odsto prosečne, koja je u tom mesecu iznosila 108.312 dinara.
„Sve ovo znači da je prilično velika nejednakost zarada u Srbiji", zaključuje Arandarenko.
Evropska unija zabeležila je rast od 0,9 odsto, a zemlje evrozone 0,7 odsto, pokazuju zvanični podaci.
„U skladu sa tim imali smo i brži rast prosečnih plata i medijalnih plata", dodaje profesor Arandarenko.
Ali, Srbija je prošle godine bila u vrhu i po godišnjoj stopi inflacije među evropskim zemljama sa 4,5 odsto, što je bilo manje samo od Turske (44 odsto), Severne Makedonije (5,7 odsto), Rumunije (5,8 odsto) i Mađarske (4,8 odsto).

Chatgpt raspolaze sa malo bajatim podacima

CountryFood Expenditure (%)EU MembershipYear
Romania24.8EU2021
Lithuania20.4EU2021
Bulgaria20.1EU2021
Estonia19.9EU2021
Poland19.6EU2021
Slovakia19.6EU2021
Latvia18.45EU2019
Hungary18.27EU2019
Croatia23.51EU2019
Greece17.09EU2019
Portugal17.75EU2019
Czechia16.04EU2019
Italy16.88EU2020
Slovenia14.69EU2019
France13.17EU2019
Spain13.22EU2019
Cyprus12.62EU2019
Sweden12.38EU2019
Belgium12.32EU2019
Finland11.32EU2019
Netherlands11.41EU2019
Denmark11.66EU2019
Germany10.59EU2019
Austria10.14EU2019
Luxembourg10.52EU2019
Ireland8.37EU2019
Ukraine40.95Non-EU2020
Montenegro31.74Non-EU2019
Belarus29.92Non-EU2019
Moldova26.56Non-EU2005
Russia25.7Non-EU2013
Serbia23.45Non-EU2019
Türkiye23.57Non-EU2019
Iceland13.75Non-EU2020
Norway10.84Non-EU2019
Switzerland8.71Non-EU2018
United Kingdom9.45Non-EU2020

Plate u Srb 700 /800 eur cene hrane su 10% nize nego u Austriji gde cesto odem.Plate u Austriji 2/3 puta vece kako ko.
Nisu 800e, drugo nije istina da su nize nego u Austriji. Zavisi koji proizvodi.

Kad smo ekonomski tigar!

Da da to je beše i pokojni Zoran Đinđić mislim jednom rekao ako se ne varam, kao pa pogledajte cene kod nas, one su već na evropskom nivou pa i to je neki dokaz ekonomskog napretka i da se približavamo evropskom standardu. : d

Inače nama su plate zapravo i dalje 200-300 evra, nismo se mrdnuli od onda, jer mislim kad uzmemo u obzir inflaciju, devalvaciju novca, rast cena geometrijskom proporcijom i to da se ovi zadužuju i krljaju silne milijarde kako bi veštački održali nerealan kurs dinara (realno na ove cene realan kurs evra je bar 200) ono ispada da su praktično plate i dalje 200,300 evra jer realno ono što je pre možda 100-ak godina bilo 200 evra danas je 500 i otprilike 500 evra danas vredi kao pre 7,8 ili 10 godina 200.

Napokon realna tema.
Mi, u boljem entitetu BiH :dash:iz dana u dan smanjujemo potrošnju. Dobra stvar ovoga poskupljenja je ukroćivanje potrošačkog društva. Ogleda se u tome da ljudi shvataju koliko nepotrebnih stvari se kupuje, koliko se ne razmišlja nekada o stvarnim potrebama. Koliko olako trpamo u korpu, koliko bacamo hrane....
Krajnje je vrijeme da promijenimo svoje ponašanje, promijenimo potrošački stil, koji sve manje i manje možemo da podnesemo.

Pa jeste ali pazi uglavnom niko od nas ne znam ne vozi besna kola, ne jede bifteke i ramsteke svaki dan, ne fura Roleks, ne troši pare na kurwe, na kocku i šta ti ja znam već ogromna većina nas živimo manje ili više skromno i prosto nemamo više čega da se odreknemo i na čemu bi štedeli, i prosto nije ni rešenje da baš sve kupujemo na grame i da sve više stežemo kaiš, mislim ono ćeš ti svaki put u prodavnici mozgati i raditi silne proračune dal si kupila 100 grama šunke ili kačkavalja više ili ne znam da li si kupila jedan sladoled ili sok za 200 dinara a eto "nisi trebala" ili "nisi morala" ono yebo ti to, pritom nije samo život i jedina potreba prehraniti se, ono ok je da svako od nas ima neku strast, hobi ili zanimaciju i ventil (koji je neophodan) na šta ponekad voli da potroši neku kintu, da jednom ne znam u pola godine kupi možda neki komad garderobe ili neke patike koje mu se svide, možda kupi nešto za kuću, da ne znam ponekad izađe negde, možda malo otputuje negde, itd , mislim sve su to normalne potrebe i ništa od toga sad nije suvišno, mislim možemo mi da živimo lišeni svega i da ne znam živimo kao isposnici samo na lebu i vodi ali ne mislim ni da je to rešenje i da baš treba da pristajemo na to i da ono kud nas okolnosti ograničavaju i sputavaju u raznim stvarima da onda mi još dodatno sami sebe ograničavamo i sami sebe dodatno lišavamo čak i nekih elementarnih stvari i potreba.

To ako gledaš pink, rts, hepi i živiš kod roditelja na kazančetu. U stvarnosti je hrana u srbiji DUPLO skuplja nego u EU.

Back
OSZAR »