"Mi snaga naroda" traži rezoluciju o stradanju srpskog naroda u okolini Srebrenice

Neno

Elita
Poruka
24.512
1748936288546.png
Bratunac

Iz ove stranke su saopštili da se danas navršavaju 32 godine od kada je, na zahtjev Dobrice Ćosića, tadašnjeg predsjednika SRЈ, Јugoslavija predala Ujedinjenim nacijama "Memorandumom o ratnim zločinima i genocidu u Istočnoj Bosni za područje Bratunca, Skelana i Srebrenice, koji su počinjenim protiv srpskog stanovništva u periodu od april 1992. do aprila 1993. godine".

Oni su istakli da je dokumentacija sa dokazima, na 132 strane, primljena 2. juna 1993. godine, zavedena pod brojem A/48/177 i S/25835 i da se još nalazi na istom mjestu u UN, neprocesuirana.

Kako su naveli, sudbinu sličnu Memorandumu doživeo je i Counter-Memorial (protivtužba) na 2.154 strane, koju je 23.2.1997. godineSR Јugoslavija podnela Međunarodnom sudu pravde protiv BiH.

- Polazeći od zaključka Njemačke i UN, od 23.5.2024. godine: da još nisu svi krivci suočeni sa pravdom, da gonjenje preostalih krivaca ostaje ključno za proces nacionalnog pomirenja, stvaranje poverenja i za obnavljanje i održavanje mira u BiH - ukazali smo njemačkom Bundestagu, Kancelaru i Generalnom sekretaru UN na Memorandum koji se od 2.6.1993. godine, ili 32 godine, nalazi u UN i na Counter-Memorial koji se nalazi kod Međunarodnog suda pravde od 23.2.1997. godine, i zatražila od njemačkih institucija predlaganje rezolucije UN o stradanju srpskog naroda u okolini Srebrenice - naveli su u saopštenju iz Poslaničke grupe "Mi snaga naroda".

Šta piše u Memorandumu?

Iz Poslaničke grupe "Mi snaga naroda" kažu da su se obratili Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu pravde, da su slali dopise Vladi, Predsjedniku, Tužilaštvu za ratne zločine, kao i Arhivu Јugoslavije, ali da niko nije imao prevod Memoranduma na srpski, pa su ga sami preveli.

U Memorandumu su navedeni prethodni zločini, pobrojani su zločini protiv Srba 1992. i 1993. godine, uništavanje sela, teška situacija njihovih stanovnika, navedene su žrtve masakra, ukazano na uništenu ličnu imovinu, kao i na ljude koji su morali da napuste svoja ognjišta. Navedeni su i potencijalni izvršioci zločina, kao i izjave svjedoka.

U trenutnu kada je Memorandum napisan, u aprilu 1993. godine, autori su napisali da "etničko čišćenje, ponovljeni progoni i uništavanje svega srpskog, počev od samog naroda, preko njihovih naselja i imovine, čine nas dužnim da o tome obavijestimo sve koji su zainteresovani za našu sudbinu u vezi toga".

- Podrazumijeva se da dokumenti kojima raspolažemo nisu ni potpuni niti konačni. Rat još nije završen niti konačan, patnje naroda se nastavljaju, a ovde svakog dana padaju nove žrtve. Međutim, ono što se već zna, ono što se dogodilo tokom ovog perioda od manje od godinu dana, ima razmere ljudske i materijalne katastrofe kakvu nisu vidjeli čak ni oni koji su bili svjedoci prošlih ratova. Stoga je naša dužnost da svjedočimo o toj katastrofi, barem sa onom dokumentacijom koju trenutno posedujemo, a koju smo uspjeli da prikupimo pod prilično teškim uslovima - piše u Memorandumu.

U dokumentu se navodi da je gotovo nemoguće u tako kratkom pregledu pomenuti sve napade, spaljivanja i pljačke srpskih sela i da se radi o skoro stotinu naselja sa srpskim stanovništvom. Navedeno je 16 sela i istaknuto da se opis razaranja samo nekih od njih može biti ubjedljiv dokaz njihove epopeje.

Navedeni su zločini u selima Blječeva, Loznica, Zagoni, Magašići, Јežestica, Fakovći, Boljevći, Bjelovac, Sikirić i Kravica u opštini Bratunac, kao i sela u opštini Srebrenica Gniona, Oparci, Ratkovići, Brežani, Krnjići i Zalazje.

- Ono što im se dogodilo je na neki način tipično za sudbinu ostalih naselja. Ako razlike i postoje, one se uglavnom tiču imena napadača, počinilaca zločina, ali ne i konačnog ishoda njihovih napada. A taj konačni ishod su uvijek ubijeni ljudi, opljačkana imovina, spaljena i uništena sela - navodi se u Memorandumu.

Navodi se da još nije moguće utvrditi tačan broj ubijenih ljudi srpske nacionalnosti, ali da se procjenjuje da je do marta 1993. godine ubijeno oko 1.200 ljudi, a broj povređenih i ranjenih, takođe prema procjenama, kreće se između 2.800 i 3.200 osoba. Mnoge povrede i rane su uzrokovane čestim granatiranjem preostalih srpskih sela, Bratunca i Skelana, mnogih zaselaka, kao i snajperskom vatrom i brojnim nagaznim minama, čije su žrtve civili.

Ističe se da broj žrtava raste svakog dana i da zato ovaj dokument treba posmatrati kao početni, nepotpun, koji pruža samo delimične informacije o uništenju srpskog naroda i njegove imovine na teritorijama opština Srebrenica, Bratunac i Skelani, a da će "konačan dokument biti sastavljen kada uslovi dozvole".

- Surovost i podmuklost ispoljene u napadima na srpska sela, nemilosrdnost prema zarobljenim ili zarobljenim meštanima, bez razlike prema polu, starosti, da li su vojnici ili civili, zdravi ili ranjeni i bolesni, zverski tretman u zatvorima u kojima je nedostatak vode i hrane najblaža kazna, predstavljaju posebno poglavlje u događajima na ovim prostorima - ukazuju autori Memoranduma.

Dodaje se da je teško reći da li takav stav proizilazi iz verskog fanatizma islama, njihovog džihada, ili iz probuđenih osnovnih, životinjskih instikata njihovih ratnika. A možda su jednostavno sadisti, mučitelji i ubice po prirodi, vodili akcije i izdavali naređenja.

- Bez obzira na razloge, posljedice po srpski narod su jezive. Mnogi pobijeni, ali i ranjeni, pa čak i živi i nepovrijeđeni ljudi, spaljeni su zajedno sa kućama u kojima su živjeli - navodi se između ostalog u dokumentu sa dokazima, na 132 strane, koja je dostavljena Ujedinjenim nacijama prije 32 godine, a koja nikada nije procesuirana.

Izvor: rt.rs
Da je na vrijeme obznanjeno šta se dogodilo Srbima u periodu od aprila 1992. do aprila 1993, dakle dve godine prije događaja u Srebrenici, ne bi se taj događaj mogao okarakterisati onako kako se kasnije dogodilo. Tada ni muslimanska strana ne bi smjela da tvrdi da su Srbi počinili genocid nad muslimanima. Čak je i Haški sud priznao zločine nad Srbima i za njih izrekao jednu presudu od 18 godina.
Iako postoje oko 250000 dokumenata o zločinima nad Srbbima (Bratunac, Srebrenica Skelani) i koja se nalaze u arhivi Tužilaštva za ratne zločine Srbije, malo šta se uradilo povodom toga.
U tim dokumentima, sadržaj 133 dokumenta koji se odnose na istočnu Bosnu pokazuje da je na području Bratunca, Skelana i Srebrenice ubijeno oko 6.000 Srba, tu su i dokazi o brojnim srušenim i spaljenim srpskim selima na ovom području čiji su stanovnici ubijeni na svirep način. U tim papirima postoje i dokazi da je Srebrenica već u aprilu 1991. godine etnički očišćena od Srba, pa ih je u tom gadu ostalo svega 860 od 9.390 koliko ih je tu živjelo. U dokumentima su navedeni i dokazi o strašnom zločinu u selu Kravica na Božić 1993, a tu su i imena organizatora genocida nad Srbima, izjave svedoka i djelimičan spisak žrtva.
Postavlja se pitanje, zašto se ćuti na ove monstruozne zločine, koji nemaju prefiks nekih preuveličaavanja i netačnih podataka, nego su sve dokumentovane sa stvarnim nemilim dogaddjajima kao i izjavama preživjelih svjedoka?

Film o stradanju srpskog naroda u Podrinju, na podrucju Srebrenice, Skelana I Bratunca. Zasto se o Srebrenici govori iz samo jednog ugla i zasto sve zrtve nemaju isti tretman? O ovome govore priziveli Srebrenicani, Bratuncani i Podrinjci. Zasto zlocinci i danas hodaju slobodno? Najstrasnija svedocenja o ubistvima dece, zena I staraca, koja do sada nisu ugledala svetlost dana mjenjaju crno belu sliku o zbivanjima u ovom kraju.

Pozivi poput ovog koje upućuje dotična kvazi-opozicija nisu iskreni izraz brige za stradale već deo smišljene strategije režima da ponovo raspali nacionalne tenzije i otvori stare rane. Cilj nije istina, pravda ni pomirenje, već održavanje društva u stanju stalnog konflikta i emocionalne mobilizacije.

Što više nacionalizma, to više međusobnog prepucavanja među narodima bivše Jugoslavije i to više izolacije za sve nas. U takvoj atmosferi niko ne postavlja pitanja o korupciji, odlasku mladih, inflaciji i rastućem siromaštvu. Zato se i forsiraju ovakve teme upravo pred međunarodne datume, kako bi se manipulisalo emocijama naroda i zamaglila suština: da smo zarobljeni u propagandnom balonu, daleko od Evrope i svakog oblika normalizacije.

Znači ovo nije nikakva inicijativa naroda, ovo je samo predstava političkih elita da ostanu na vlasti, šireći mržnju pod maskom patriotizma.

- ukazali smo njemačkom Bundestagu, Kancelaru i Generalnom sekretaru UN na Memorandum koji se od 2.6.1993. godine, ili 32 godine, nalazi u UN i na Counter-Memorial koji se nalazi kod Međunarodnog suda pravde od 23.2.1997. godine, i zatražila od njemačkih institucija predlaganje rezolucije UN o stradanju srpskog naroda u okolini Srebrenice - naveli su u saopštenju iz Poslaničke grupe "Mi snaga naroda".

Auuuu Mi snaga naroda počeli da se čuju i sarađuju sa Bundestagom i Nemcima ?
Kaže UKAZALI SU NEMAČKOM BUNDESTAGU ?
Nestorović se prodao Vučiću izdajniku, ova izjava da pišu Nemcima i sreću se sa njima je dokaz !
Ovako se počinje, kao stranka Mi snaga pišeš Nemcima, onda počneš da se družiš sa njihovim kao desnim strankama, i onda postaneš EU izdajnik i zagovarač nezavisnosti Kosova.
Gotovo je sa Nestorovićem i Mi snagom naroda oni sarađuju sa Nemcima i prešli su na Vučićevu stranu !

Za rezolucije u UN se možeš obratiti Rusima i Kinezima, kakva je ovo lakrdija da se za bilo šta obraćaš i KONTAKTIRAŠ PROPALE NEMCE ?
Kakvi Nemci kakav EU šta je ovo Nestoroviću ?
Jasno je posle ove objave da su MI snaga naroda se prodali Vučiću i da su za EU i za priznanje nezavisnosti Kosova.

MI SNAGA NARODA = MILICA ZAVETNICA

Ali neće vam proći izdajnici iz Mi snaga naroda ni vama ni Vučiću kojem ste se prodali, JER STUDENTI I NAROD ĆE POBEDITI i sačuvati Kosovo !
61KcBVl3gVL.jpg394279739_217785377986393_1589974204548649381_n.jpg

Auuuu Mi snaga naroda počeli da se čuju i sarađuju sa Bundestagom i Nemcima ?
Kaže UKAZALI SU NEMAČKOM BUNDESTAGU ?
Nestorović se prodao Vučiću izdajniku, ova izjava da pišu Nemcima i sreću se sa njima je dokaz !
Ovako se počinje, kao stranka Mi snaga pišeš Nemcima, onda počneš da se družiš sa njihovim kao desnim strankama, i onda postaneš EU izdajnik i zagovarač nezavisnosti Kosova.
Gotovo je sa Nestorovićem i Mi snagom naroda oni sarađuju sa Nemcima i prešli su na Vučićevu stranu !

Za rezolucije u UN se možeš obratiti Rusima i Kinezima, kakva je ovo lakrdija da se za bilo šta obraćaš i KONTAKTIRAŠ PROPALE NEMCE ?
Kakvi Nemci kakav EU šta je ovo Nestoroviću ?
Jasno je posle ove objave da su MI snaga naroda se prodali Vučiću i da su za EU i za priznanje nezavisnosti Kosova.

MI SNAGA NARODA = MILICA ZAVETNICA

Ali neće vam proći izdajnici iz Mi snaga naroda ni vama ni Vučiću kojem ste se prodali, JER STUDENTI I NAROD ĆE POBEDITI i sačuvati Kosovo !
Pogledajte prilog 1737137Pogledajte prilog 1737138
Može li bez uskostranačkih komentara, jer se time samo spama tema.
Kad su u pitanju neke takve slične teme u drugim državama, toga jednostavno nema, jer po tom pitanju su svi složni.
Nema veze, ko, gdje se i kome obraća. Svaka inicijativa da se čuje nesrećna i tragična sudbina nevino ubijenih Srba, treba da bude prihvaćena bez bilo kakvih podmetanja i prozivanja.
Svaki ovakav post i mišljenje je samo još jedna omča i daljnje raslojavanje i podjele u srpskom korpusu, a to i jeste nečiji neki krajni cilj, da budemo što slabiji, nesložniji a samim time i nemoćniji da branimo srpske interese bilo gdje u svijetu.
Po nekim nacionalnim svesrpskim interesima, kao što je ova, ovakvi stavovi ne smiju uopšte biti, jer služe samo odredjenim političkim grupama i strankama a ne što je uistinu stalo do toga da se svijetu predoče stravični zločini koji su učinjeni nad našim narodom.
Hvala na razumijevanju.

Pozivi poput ovog koje upućuje dotična kvazi-opozicija nisu iskreni izraz brige za stradale već deo smišljene strategije režima da ponovo raspali nacionalne tenzije i otvori stare rane. Cilj nije istina, pravda ni pomirenje, već održavanje društva u stanju stalnog konflikta i emocionalne mobilizacije.

Što više nacionalizma, to više međusobnog prepucavanja među narodima bivše Jugoslavije i to više izolacije za sve nas. U takvoj atmosferi niko ne postavlja pitanja o korupciji, odlasku mladih, inflaciji i rastućem siromaštvu. Zato se i forsiraju ovakve teme upravo pred međunarodne datume, kako bi se manipulisalo emocijama naroda i zamaglila suština: da smo zarobljeni u propagandnom balonu, daleko od Evrope i svakog oblika normalizacije.

Znači ovo nije nikakva inicijativa naroda, ovo je samo predstava političkih elita da ostanu na vlasti, šireći mržnju pod maskom patriotizma.
Cilj je istina, kakava god da je, a bez prave istine nema ni pravde ni pomirenja.

Ako poštuješ tragediju Srba sa tog područja, zamolio bih te da ne spamaš temu, sa nečim što nema veze sa njom.
Kaze se - ne spamujes

Ne cinin to, odmah sam reko sve ja to postuje ali ovo su već sto puta prezvakane stvari sa sijaset sličnih tema o zločinima nad srbima oko Srebrenice!

A zasto porwd tolko tema o zločinima nad srbima tamo ti opet forsiras to?

Pa zna se ajmo opet starom šemom isprobanom, da tenzijom nacionalnom spamujemo i zataskamo UDARNU AFERU, prodaju ORUZJA koje ubija RUSKI NAROD

ko vas ne zna....

Mislim da bi ovakva rezolucija trebala svakako da se pokrene, sada ne verujem da je najbolji momenat za tako nešto - realno gledano ovako nešto bi trebalo da bude pokrenuto na državnom nivou. Što se AV tiče nema ništa od toga, kontam da može - sabotirao bi tako nešto.
Što se Nestorovića tiče, ne verujem da će nešto da se desi - možda animira par nacionalista od AV ali to je to, kontam da 95% ljudi neće ni čuti za ovu vest.

Back
OSZAR »