Klub tumaca biblije

Ne, nego sam za strpljenje i dovođenje stvari na mesto. A ne odmah za anateme, kao što su IPH Zilot i ostala kompanija.
A nisi postavio pitanje da li ti svestenici hoce davih ti dovedes na mesto?
A niti si se pitao ko si ti da ih dovodis na mesto?
I zasto bi nekoga ko govori istinu dovodio na mesto?
U previdu, inkvizitor.
Dokle ziveti u prokletstvu zbog odbaciganja istine?
Vidis li u kakvom smo stanju kao narod i zemlja?

Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.«

Ovo bukvalno Gospodin Isus Krist kaže sv. Petru odmah nakon stiha o stijena. Kako ovo odgovara tvojoj interpretaciji?

Ako sam dobro shvatio, ti smatraš da je prijevod Biblije sa grčkog na svim jezicima netočan?
Lepo da hoces sve da rascistis.

Iz izvornog teksta je jasno da Isus ne zove Petra, Stena vec kamencic,komadic

A u izvirnom tekstu se koriste dve reci, stena i kamencic.

Petar- petros- kamencic, komadic.

A crkvu ce sagraditi na petra- stena.

Dakle tekst kaze da crkva nece biti sagradjena na Petru, petros, kanencicu vec na PETRA, stena.

Petar je samo delic te stene kao i svi koji prepoznaju Hrista kao Mesiju.

Drugo, ne mogu biti dve glave crkve.
Videli smo jasan tekst gde kaze da je glava crkve Hristos.

Kolosanima 1,17I on je prije svega, i sve je u njemu. Kolosanima 1,18I on je glava tijela crkve, koji je početak i prvorođeni iz mrtvijeh, da bude on u svemu prvi;

A i sam Petar kaze, Hristos je stena, temelj.

Da pogledamo jos jednom:

Ti si Petar i na ovome kamenu sazidaću crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati". A u sledećem stihu : " I daću ti ključeve od carstva nebeskoga ..

Rimokatolike podučavaju da je Petru bio dat taj uzvišeni položaj i da je celokupna crkva sagrađena na njemu!

Biblijski stih koji se koristi da potvrdi taj stav u Mateju 16:18: „Ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovom kamenu sazidaću crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.”
Ako ovaj tekst sagledamo u kontekstu, možemo da vidimo da Crkva nije bila sagrađena na Petru, već na Hristu.

U prethodnim stihovima Isus je upitao učenike šta ljudi govore o Njegovom identitetu.

Učenici su odgovorili da su mišljenja podeljena. Neki su govorili da je on Jovan Krstitelj, neki da je Ilija, dok su drugi mislili da je on Jeremija ili jedan od proroka.

Tada je Isus upitao: „A vi šta mislite, ko sam ja?”

Na to je Petar odvratio: „Ti si Hristos ( Mesija) , Sin Boga živoga!”

Potom mu je Isus rekao: „Ti si Petar (petros – kamen, komad stene) i na steni (petra – stena, gromada – velika, temeljna stena istine koju je Petar upravo identifikovao) sagradiću svoju Crkvu.”

Stena na kojoj je trebalo da bude sagrađena istinska Crkva povezana je s Petrovom izjavom „ti si Hristos”.

Tako je istinski temelj na kojem je sagrađena Crkva sam Hristos, a ne Petar.

Petar je i sam naglasio da je Hristos „ugaoni kamen”, temeljna stena. On je rekao za Hrista da je „kamen koji odbaciše zidari… i nema ni u jednom drugom spasenja” (Dela 4:11,12).

Kljucevi nebeskog casrtva su dati svima koji prihvate Hrista i istinu, oni nose i nude te kljuceve svim ljudima.

Kljucevi su nauka spasenja, i kome mi ljudi ponudimo te kljuceve, a on ih prihvati, bice spasen to ce na nebu biti prihvaceno.

Ko nas odbije to ce na nebu biti prihvaceno kao odbijeno.

Sto znaci da je Bog pozvao i ukljucio sve verne u spasavanju coveka, i da nam je svima koji prihvatimo Hrista, data punomoc da ljudima govorimo o Bogu i spasenju, i da to Bog nije zadrzao samo u svojoj moci. Svima.

A nikome nije dana vlast da odlucuje bilo sta a na nebu se prihfati.

Mi smo Bozji pomocnici kao i andjeli a Bog prihvata nas rad i one koji preko nas upoznaju Hrista i spasenje i to prihvate.

Isus kaze, ja sam vrata, a kljucevi su nauka spasenja...a ljudi su ti koji ih nose i daju...a Duh sveti i Bozji andjeli nas podrzavaju u tome.

Ali licenca spasenja nije ipak u nasim ljudskim rukama, vec Bozjim...Spasenje daje Bog ne mi, mi samo nudimo kljuceve Bozjege carstva...

Znaci svi koji kao Petar, prepoznaju Hrista kao Bozjeg sina, Mesiju, spasitelja , koji je dosao da nas spasi, dobijaju kljuceve carstva koje mogu dalje da daju, ne samo Patar.

Ljudi mogu da kazu, da je to samo Bozji posao, kada ne bismo imali ovaj Biblijski izvestaj.

Ali vidimo da je Bog ukljucio sve ljude koji prepoznajuni prihfate Hrista kao Mesiju u spasvanju sveta, svakog od nas.

Ako nesto nije jasno, ti pisi opet.

A nisi postavio pitanje da li ti svestenici hoce davih ti dovedes na mesto?
A niti si se pitao ko si ti da ih dovodis na mesto?
I zasto bi nekoga ko govori istinu dovodio na mesto?
U previdu, inkvizitor.
Dokle ziveti u prokletstvu zbog odbaciganja istine?
Vidis li u kakvom smo stanju kao narod i zemlja?
Samo iznosim svoje mišljenje. Tome forum i služi. Naravno da sam ja običan čovek, mene se ništa ne pita, nisam nikakav ni tužilac ni sudija, ne inkvizitor i tako dalje. Samo iznosim svoje mišljenje.
Vi u kojoj vi koji ste u tim zajednicama sa ekstremističkim stavovima, ne znate normalno razgovarati, odmah ekstremizam.

Rimski papa je samo episkop-biskup Rima, i ništa više. Mitropolit rimske crkvene provincije postaje tek kasnije, isto kao i patrijarh Zapada. Sve naknadno je postignuto lažima i nasiljem. Istorija ne laže.
Svi apostoli su bili jednaki. Kad je nastala rasprava o obavezama iz Zakona za pagance, sastao se sabor apostola u Jerusalimu a nije sv. apostol Petar rekao: radite tako i tako, već: izvole se Duhu Svetome i nama.
Gospod Isus Hristos je glava Crkve. Izbiranje smrtnog čovjeka za glavu Crkve je vređanje Boga.
управо тако, јер ако је Христос основао цркву онда је то било у Јерусалиму, а не у Риму
а папизам му сигирно није био на памети, чак рече никога да не зовемо оцем, тј. папом на земљи
а ови су све радили контра, и онда сте морали ви прозестанти да се побуните, а ми смо легли на руду, што исто нисмо требали, јер срамота је да константина изједначавамо са апостолима
A u izvirnom tekstu se koriste dve reci, stena i kamencic.
то нисам баш сигуран, али онда реците отворено да су фалсификовали библију и шта су још фалсификовали, дајте нам целу листу

Poslednja izmena:
Postoji mogucnost da jedan ili mala grupa ima svoje misljenje, ali to je misljenje, to nije doktrina...
mi razlikujemo bozanske dogmate od ljudskih doktrina. jer nije svaki doktor crkve to i zaista, vec ima i prevaranata, kao i danas sto ima fals/kupljenih diploma
Samo postojanje razlika medju ljudima, ce dovesti do toga da proradi pravilo gomile sto ce reci sto je tacnija ili dublja misao izrazena u razmisljanju osobe to je veca sansa da ce biti odbacena...
to bi jos videli, ti si opet oportunista

Kljucevi nebeskog casrtva su dati svima koji prihvate Hrista i istinu, oni nose i nude te kljuceve svim ljudima.

Kljucevi su nauka spasenja, i kome mi ljudi ponudimo te kljuceve, a on ih prihvati, bice spasen to ce na nebu biti prihvaceno.

Ko nas odbije to ce na nebu biti prihvaceno kao odbijeno.
znaci, uobrazili ste vi protestanti kao i rimokatolici, jasno se vidi u ovih nekoliko redaka da vam je adut neki elitizam, kljucevi su iz laznog otkrivenja, nema njih ranije

i onda ostadosmo samo mi PRAVO-slavni, sve te lazne nauke trebamo samo do kraja da odbacimo, i stvar ce biti resena
Spasenje daje Bog ne mi, mi samo nudimo kljuceve Bozjege carstva...
odakle kljucevi ako ne iz laznog otkrivenja? vi samo nudite lazne nauke kao i papisti, pa ko nasedne

niko ne moze prici k meni ako mu nije dato od oca moga, rece Hristos,a ne rece da ce nekome da da neke kljuceve, vi izmisljate jer ste uobrazili da ste nesto posebno, kao i papisti, vi ste njihov rod

Poslednja izmena:
znaci, uobrazili ste vi protestanti kao i rimokatolici, jasno se vidi u ovih nekoliko redaka da vam je adut neki elitizam, kljucevi su iz laznog otkrivenja, nema njih ranije

i onda ostadosmo samo mi PRAVO-slavni, sve te lazne nauke trebamo samo do kraja da odbacimo, i stvar ce biti resena

odakle kljucevi ako ne iz laznog otkrivenja? vi samo nudite lazne nauke kao i papisti, pa ko nasedne

niko ne moze prici k meni ako mu nije dato od oca moga, rece Hristos,a ne rece da ce nekome da da neke kljuceve, vi izmisljate jer ste uobrazili da ste nesto posebno, kao i papisti, vi ste njihov rod

Luka 11,52. Teško vama zakonici što uzeste ključ od znanja: sami ne uđoste, a koji šćadijahu da uđu, zabraniste im.

Veze ti nemas o nicemu.
A pravis se dr. Teologije?

Samo iznosim svoje mišljenje. Tome forum i služi. Naravno da sam ja običan čovek, mene se ništa ne pita, nisam nikakav ni tužilac ni sudija, ne inkvizitor i tako dalje. Samo iznosim svoje mišljenje.
Vi u kojoj vi koji ste u tim zajednicama sa ekstremističkim stavovima, ne znate normalno razgovarati, odmah ekstremizam.

Ma ono sto ti iznosis nije ni pravoslavlje ni hriscanstvo.
A pravis se pravoslavac.
Da si neutralan, ok?
Ok, videli smo da si ipak iripto.
Dakle, nisi neutralan.

Luka 11,52. Teško vama zakonici što uzeste ključ od znanja: sami ne uđoste, a koji šćadijahu da uđu, zabraniste im.

Veze ti nemas o nicemu.
veze ti nemas, jer ne bi postajali targumi da je narod imao prilike da zna pisma
danas imamo bibliju svi, nije zabranjena, pa da trebamo vas da nam je date

onda ju je gutenberg otkljucao, a ne vi adventisti

narod nije imao toru, vec samo zakonici, nije imao prilike bez njih da je proucava, pa je zato rekao uzeaste kljuc od znanja, a danas ne treba nikakav kljuc, svi imaju internet cak! imaju i besplatne biblije stampane, ne trebaju zakonici KOJI SU ONDA DRZALI KLJUC OD ZNANJA

veze ti nemas, jer ne bi postajali targumi da je narod imao prilike da zna pisma

Pa videli smo da nisi znao da su kljucevi znanje
A kada si se obrukao, mesto da se pokajes, ti pokusavas to da sakrijes lazuci.

Naraod je u to vreme znao pisma.
Danas ne zna i samo kroz neke verske zajednice moze da sazna.
Kroz vas nazalost ne.
Vi ete se javno odrekli pisma i prihfatili tako zvane oce koji se sami medjiusobno ne slazu ili crpu od neznabozackih filozofa.

Pa videli smo da nisi znao da su kljucevi znanje
A kada si se obrukao, mesto da se pokajes, ti pokusavas to da sakrijes lazuci.
ma nemoj da lazes, kada sam odmah znao da aludiras na lazno otkrivenje, a sta je to ako nije "znanje" samo lazno? ako je "otkrivenje" onda je "znanje", ne izmisljaj da bi me opljunio bezveze!
i kako se ja sada vadim, ako se ti vadis?
oni se cude odakle Isus zna PISMA, TORU, ako nije njihov zakonik, knjizevnik koji su jedini mogli da znaju? cak znamo da su svi govorili aramejski, a hebrew da je bio rezervisan samo za njih, svestenstvo, klasu, elitu
a kako ih je mogao znati, a tek od tada, 1. na 2. vek nastaju TARGUMI? kako ih je mogao znati ako je narodni jezik bio aramejski, a PISMA NE, ili ne sva? proveri kada targumi nastaju
Danas ne zna i samo kroz neke verske zajednice moze da sazna.
Kroz vas nazalost ne.
Vi ete se javno odrekli pisma i prihfatili tako zvane oce koji se sami medjiusobno ne slazu ili crpu od neznabozackih filozofa.
ma, izmisljas samo, ja sve sto sam naucio, sam sam naucio, Bog me vodio kroz knjige, prevode, leksikone, konkordanse, a tebe je naucila tvoja sekta

Poslednja izmena:
sam sebe pobijas, vise ne znas ni sta pises, samo gledas druge da ocrnis, sto je van pameti - ej, ja se brukam pred tobom neznalicom jos iz vremema serbiankafea!? aham, secamo se...
ajde kako je onda narod znao, u kojim skolama je naucio? da nije u vasim nedeljnim/subotnjim?

narod, narocito prost, pastiri, ribari, a i drugi, je bio em nepismen, em nije znao ni jezik, jer im je maternji bio aramejski, a danas bar imamo prevode, i svima su nam PISMA DOSTUPNA, ne trebaju nikakvi kljucevi vise, osim vama uobrazenima da se sa njima hvalite i varate kako ste bolje ili vise nauceni

narod je mogao da zna samo sto je cuo u sinagogi od ovih koji su drzali kljuceve, a sam covek nije mogao da nauci kao danas sto mozemo svi, ne trebaju kljucevi

Poslednja izmena:

narod nije imao toru, vec samo zakonici, nije imao prilike bez njih da je proucava, pa je zato rekao uzeaste kljuc od znanja, a danas ne treba nikakav kljuc, svi imaju internet cak! imaju i besplatne biblije stampane, ne trebaju zakonici KOJI SU ONDA DRZALI KLJUC OD ZNANJA
Slušali su redovno čitanja u sinagogama. Takođe i tumačenja koja su išla odmah posle. Aramejski i hebrejski jezik su slični. Nešto kao crkvenoslovenski i naš savremeni srpski. Nešto se razume, a uz malo truda se razume većina.

Problem sa adventistima je što čitaju babina tumačenja i zarobljeni su u njima. Baba je umrla početkom prošlog veka, a od tada su naučna saznanja iz proučavanja Biblije, arheologije i istorije, otišla puno napred.

Slušali su redovno čitanja u sinagogama. Takođe i tumačenja koja su išla odmah posle.
ma nije isto slusanje, i kada uzmes pa citas, jer sta narod moze da nauci samo slusanjem? nemoj da se lazemo, uvek vise zna onaj koji je pismen
Aramejski i hebrejski jezik su slični. Nešto kao crkvenoslovenski i naš savremeni srpski. Nešto se razume, a uz malo truda se razume većina.
malo sutra, nemoj gedo da pricamo bajke da razumemo i jezike koji nam nisu maternji, ako ih nismo izucavali ozbiljno
Problem sa adventistima je što čitaju babina tumačenja i zarobljeni su u njima. Baba je umrla početkom prošlog veka, a od tada su naučna saznanja iz proučavanja Biblije, arheologije i istorije, otišla puno napred.
dakle, oni guraju narativ da se nekada znalo, i onda neka pokvarena crkva rimska odjednom brani znanje, a to je samo delimicno tacno!
elem, Hristu se cude odakle on zna Pisma, jer su ih mogli znati samo knjizevnici, tj. pismeni, ili zakonici, znalci Tore, a on to nije bio, nije bio jedan OD NJIH, te im zato kaze da su uzeli kljuc od znanja, sami ne ulaze u carstvo nebesko, a drugima ne daju...

i ti isto vidi douci kada nastaju targumi, a verovatno je da je hriscanstvo doprinelo, jer tu bi se pojavila ljubomora kako sad hriscani znaju,a judaisti ne znaju - to je vec ozbiljna tema i izlazi iz ove nase diskusije

poenta je da je glasnik iz jednog konteksta kako neko ima ekskluzivitet zakljucavanja/otkljucavanja, sto lazno otkrivenje pravi aluzuju na samo jednu osobu, koristi za inkriminaciju svih nazovi crkvi, nasuprot sekti

znaci, hronoloski:
Hristos jeste rekao da knjizevnici, pismoznalci drze kljuceve, jer narod zna samo aramejski, ili je prosto nepismen, targumi se tek pojavljuju od tog vremena sa mogucnoscu da i prost svet cita na poznatom jeziku PISMA
ali je poenta da sa laznim ottkrivenjem se opet zagovara ekskluzivitet
Otkrivenje 3,7 I anđelu crkve u Filadelfiji napiši: Ovako govori Sveti, Istiniti, koji ima ključ Davidov, i koji otvori, i nitko ne zatvori, koji zatvori, i nitko ne otvori:

Otkrivenje 5,2 I vidjeh silnoga anđela, koji povika glasom velikim: "Tko je dostojan da otvori knjigu i da razlomi pečate njezine?"
Otkrivenje 5,3 I nitko nije mogao u nebu i na zemlji i pod zemljom da otvori knjigu i da zagleda u nju.

A Isus odgovarajući reče im: Varate se, ne znajući Pisma ni sile Božije.

ako to cak i njima kaze, a kako je obican svet mogao da zna Pisma? pa naravno da nije mogao, mozda tek poneki redak.

Ivan 7,15 Zadivljeni pitali su Židovi: "Kako ovaj razumije Pismo, a nije se učio?"

znaci, kljuceve nije imao, i to je taj kontekst da obican covek nije mogao da zna Pisma, sto im upravo Isus prebacuje kada kaze:
Isus je naravno znao naucen od Oca, nikakvi kljucevi mu i nisu trebali, ali narodu jesu,a ovi su branili da se uci, osim posveceni samo.

E zato Isus hvali ucenistvo, i ja kazem dajte da budemo ucenici, ali opet se javljaju neki koji brane, i kazu da trebaju prvo kljucevi, i bas oni imaju te kljuceve! imaju malo sutra, nego vas lazu, i vrbuju..

Poslednja izmena:
znaci, ili coveka licno Bog Otac privede ka Hristu kao mene, ili ne biva ova radnja religiozna nikako, svi vas samo lazu i vrbuju, ej, jos kazu trebaju kljucevi koje bas oni imaju, kao ova sekta glasnikova?!

Isus je rekao: "Niko ne može doći k meni ako mu ne bude dano od Oca mojega" (Jovan 6:65).

a zasto vas onda lazu da trebaju bas njihove denominacije ili nazovi kao crkve? lazu vas samo, i jos vas teraju da ih nazivate ocima, a i to je rekao da se ne radi, ili vas lazu da oni imaju formulu za racunanje Parusije, prvi je to uradio IPOLIT RIMSKI RACUNAJUCI DA CE DOCI OKO 500. godine bese. I sada ja trebam njih da postujem? malo sutra! SVI SU LAZOVI! i rim i ovi protestanti koji su svi rimski plodovi, badava sto je ruze da je bludnica, ona ih je izrodila.

A Isus odgovarajući reče im: Varate se, ne znajući Pisma ni sile Božije.

ako to cak i njima kaze, a kako je obican svet mogao da zna Pisma? pa naravno da nije mogao, mozda tek poneki redak.

Ivan 7,15 Zadivljeni pitali su Židovi: "Kako ovaj razumije Pismo, a nije se učio?"

znaci, kljuceve nije imao, i to je taj kontekst da obican covek nije mogao da zna Pisma, sto im upravo Isus prebacuje kada kaze:

Isus je naravno znao naucen od Oca, nikakvi kljucevi mu i nisu trebali, ali narodu jesu,a ovi su branili da se uci, osim posveceni samo.

E zato Isus hvali ucenistvo, i ja kazem dajte da budemo ucenici, ali opet se javljaju neki koji brane, i kazu da trebaju prvo kljucevi, i bas oni imaju te kljuceve! imaju malo sutra, nego vas lazu, i vrbuju..
Nekada nije dovoljno samo čitanje i proučavanje. Piše u Novom zavetom kako je Isus otvorio um apostolima da razumeju Sveto pismo.

Nekada nije dovoljno samo čitanje i proučavanje. Piše u Novom zavetom kako je Isus otvorio um apostolima da razumeju Sveto pismo.
da razumeju deo pisma npr. isaije koje se odnosio na njega, i koji citira samo do tog dela, a ostatak ISAIJE NE.

a ko ce potom sve do danas da otvori um ljudima? ipolit rimski sigurno nece jer je lazno prorokovao,a takvih laznih ucitelja je tusta i tma, sekte su se samo nadovezivale na njih. a ti ih skoro sve postujes, sem sektaskih, nisi prav

OTVORIO IM JE UM, ali tek posto je raskrinkao fariseje i pismoznalce da nemaju pojma,pa tako i ti, cim prestanes da branis potonje sve do danasnjih i tebi ce se otvoriti um za dalje razumevanje

Poslednja izmena:
da razumeju deo pisma npr. isaije koje se odnosio na njega, i koji citira samo do tog dela, a ostatak ISAIJE NE.

a ko ce potom sve do danas da otvori um ljudima? ipolit rimski sigurno nece jer je lazno prorokovao,a takvih laznih ucitelja je tusta i tma, sekte su se samo nadovezivale na njih. a ti ih skoro sve postujes, sem sektaskih, nisi prav

OTVORIO IM JE UM, ali tek posto je raskrinkao fariseje i pismoznalce da nemaju pojma,pa tako i ti, cim prestanes da branis potonje sve do danasnjih i tebi ce se otvoriti um za dalje razumevanje
Duh sveti daje talente, otvara um. Gospod kaže kucajte, tražite ... otvoriće vam se, dobićete...

Veze ti nemas o nicemu.
Tи себе правиш експертом за Библију, па кад би ти неко рекао да везе немаш ти би се увредио.
Онда није у реду да опомињеш друге кад ти сам себе градиш експертом.

Back
OSZAR »