Kakav ishod se može očekivati na narednim izborima?

Kakav ishod se može očekivati?

• Vučićeva koalicija će imati većinu

glasova: 6 42,9%
  • Studentska lista će imati većinu

glasova: 3 21,4%
  • Zavisiće od neke treće liste

glasova: 5 35,7%

• Ukupno glasova
    14

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
90.181
Videli smo da može biti tesno na osnovu lokalnih izbora. Još kad se uključe ostali gradovi i mesta sve skupa na parlamentarnim sluti da može biti neizvesno. Meni deluje da ni Vučić a ni studentska lista neće moći sami do većine. Važnu ulogu će igrati neka treća lista. Bila je neka vest da Miloš i Nestor planiraju koaliciju. Studentska lista je verovatno u stanju da uzme glasove gradjanistima i levičarima opozicije. Pitanje je koliko može zahvatiti rusofile i tu vide šansu Miloš i Nestor. Oni iz koalicije SPN kao i Savo Manojlović mogu da biraju da li će podržati studente ili će ići u neku borbu za cenzus koja je rizična.

Videli smo da može biti tesno na osnovu lokalnih izbora. Još kad se uključe ostali gradovi i mesta sve skupa na parlamentarnim sluti da može biti neizvesno. Meni deluje da ni Vučić a ni studentska lista neće moći sami do većine. Važnu ulogu će igrati neka treća lista. Bila je neka vest da Miloš i Nestor planiraju koaliciju. Studentska lista je verovatno u stanju da uzme glasove gradjanistima i levičarima opozicije. Pitanje je koliko može zahvatiti rusofile i tu vide šansu Miloš i Nestor. Oni iz koalicije SPN kao i Savo Manojlović mogu da biraju da li će podržati studente ili će ići u neku borbu za cenzus koja je rizična.
studentska lista?...koji si ti komedijaš...do sljedečih izbora neće biti ni liste ni studenata blokadera...

Screenshot_2025-06-12-14-17-09-772_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2025-06-12-14-17-22-515_com.android.chrome-1-1.jpg

ŠTA GRAĐANI MISLE O VLASTI, OPOZICIJI I STUDENTIMA Najnovije veliko istraživanje javnog mnjenja​

Istraživanje javnog mnjenja agencije "House of win" pokazuje da građani većinski imaju pozitivan stav o ekonomskoj situaciji u zemlji, a većinski negativan stav o političkoj situaciji

Prema rezultatima ovog istraživanja, 46,7 odsto smatra da su protesti deo obojene revolucije, dok ih 40,7 odsto smatra opravdanim buntom

Aktuelnu vlast u Srbiji snažno ili uglavnom podržava 53,3 odsto građana, dok joj se protivi 46,7 odsto ispitanika, pokazalo je najnovije istraživanje agencije "House of win". Istraživanje je predstavljeno danas na Blic televiziji. Sprovedeno je od 26. maja do 8. juna na reprezentativnom uzorku od 3.039 ispitanika starijih od 18 godina, po popisu iz 2022. godine.

Istraživanje javnog mnjenja je pokazalo da 52,5 odsto građana negativno vidi trenutnu političku situaciju. S druge strane, 44 odsto smatra da je ekonomska situacija pretežno ili izuzetno pozitivna, a 37,5 odsto da je negativna.

Kako vidite trenutnu političku situaciju u Srbiji?​

• 33,1% izuzetno negativno
  • 19,3% pretežno negativno
  • 23,6% ni pozitivno ni negativno
  • 15,8% pretežno pozitivno
  • 8,2% izuzetno pozitivno

Kako vidite trenutnu ekonomsku situaciju u Srbiji?​

• 16,6% izuzetno negativno
  • 20,9% pretežno negativno
  • 18,5% ni pozitivno ni negativno
  • 29,8% pretežno pozitivno
  • 14,2% izuzetno pozitivno
Kada je reč o studentskom pokretu, 48,5 odsto ispitanika ga ne podržava, a 38,7 podržava, mada od tog procenta značajan broj misli da su studenti u blokadi napravili "mnogo grešaka".

Prema istraživanju, 40,8 odsto smatra da su aktuelni protesti "opravdan bunt protiv loše vlasti", a 46,7 odsto da su protesti "pokušaj obojene revolucije".

Kakav je vaš trenutni stav o studentskom pokretu?​

• 15,1% podržavam, ali su napravili mnogo grešaka
  • 23,6% bezrezervno podržavam studente
  • 48,5% ne podržavam studentski pokret
  • 12,8% ne želi da kaže

Kakav je vaš pretežni stav o aktuelnim protestima?​

• 46,7% protesti su pokušaj obojene revolucije
  • 40,8 % protesti su opravdani bunt protiv loše vlasti
  • 12,5% ne želi da kaže / nema stav
Zahtev studenata u blokadi da se raspišu vanredni parlamentarni izbori podržalo je 18,5 odsto ispitanika, dok 22,6 odsto smatra da izbori treba da se održe tek nakon poboljšanja izbornih uslova.

S druge strane, čak 53,2 odsto ne misli da su izbori rešenje za trenutnu situaciju.

Novi zahtev studentskog pokreta odnosi se na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Evo kakav stav ispitanici imaju o ovoj temi:

• 18,5% podržavam zahtev za parlamentarnim izborima
  • 22,6% zahtev je dobar, ali izbori treba da se održe tek nakon poboljšanja izbornih uslova
  • 53,2% ne mislim da su izbori rešenje za trenutnu situaciju
  • 5,7% nemam stav
Većina od 59,1 odsto građana misli da bi aktuelna vlast pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima ukoliko bi se uskoro održali.

Ako bi se uskoro održali vanredni parlamentarni izbori, šta mislite da bi se desilo?​

• 23,9% pobedila bi aktuelna vlast sličnom razlikom
  • 35,2% vlast bi pobedila, ali s manjom podrškom nego ranije
  • 17,4% opozicija i studentska lista bi formirali vlast (pad režima)
  • 23,5% nemam stav / ne znam
Istraživanje je pokazalo da 53,3 odsto ispitanika podržava aktuelni režim. Nasuprot tome, 46,7 odsto ispitanika je protiv vlasti.

Kakav je vaš stav o aktuelnoj vlasti?​

• 22,6% snažno podržavam
  • 30,7% uglavnom podržavam
  • 21,6% uglavnom sam protiv
  • 25,1% snažno sam protiv
Većina građana koji podržavaju aktuelnu vlast čini to, pre svega, zbog predsednika Aleksandra Vučića.

Izaberite jedan ključni razlog vaše podrške vlasti:​

(VAŽNA NAPOMENA: na ovo pitanje su odgovarali samo ispitanici koji podržavaju vlast)

• 30,5% zbog podrške predsedniku Aleksandru Vučiću
  • 22,3% zbog ekonomske politike, uspeha - rast, plate, penzije, zaposlenje...
  • 15,4% zbog spoljne i bezbednosne politike, osećaja sigurnosti, stabilnosti
  • 8,8% zbog podrške političkim strankama vlasti
  • 18,9% jer nemamo bolju opciju
  • 4,1% ne želi da kaže

Zanimljiva stavka iz istraživanja je i da više od 40 odsto protivnika vlasti istovremeno ne podržava opoziciju.

Kakav je vaš stav o opoziciji?​

(VAŽNA NAPOMENA: Na ovo pitanje odgovarali su samo ispitanici koji su protiv vlasti)

• 11,7% snažno podržavam
  • 47,6% uglavnom podržavam
  • 22,5% uglavnom sam protiv
  • 18,2% snažno sam protiv
Iz iste grupa ispitanika koji su protiv vlasti najveći procenat njih bi na izborima podržao studentski pokret i profesore.

Za koga biste glasali na vanrednim izborima?​

(VAŽNA NAPOMENA: na ovo pitanje odgovarali su samo ispitanici koji su protiv vlasti!)

• 24,7% opozicione političke stranke (SSP, ZLF, NPS, NDSS, DS...)
  • 38,8% studentski pokret i profesori (blokaderi, protestanti, plenumi...)
  • 9,1% pokreti građana i građanske inicijateve (Kreni-promeni, dr Dragan Milić, Šarović...)
  • 16,5% protiv sam vlasti, ali ne podržavam nikoga
  • 10,9% ne želim da odgovorim.
Ispitanici su se izjašnjavali i o konkretnim predlozima imena koja bi voleli da se nađu na listi za koju bi glasali.

Koje od sledećih imena biste voleli da se nađe na listi za koju ćete glasati?​

Đuro Macut
  • 31,2% da
  • 22,7% ne
  • 46,1% ne znam ko je
Vladan Đokić
  • 23,1% da
  • 20,8% ne
  • 56,1% ne znam ko je
Dejan Vuk Stanković
  • 24,5% da
  • 32,1% ne
  • 43,4% ne znam ko je
Vladan Petrov
  • 32,7% da
  • 19,4% ne
  • 47,9% ne znam ko je
Savo Manojlović
  • 17,9% da
  • 51,9% ne
  • 30,2% ne znam ko je
Dragan Milić
  • 25,5% da
  • 37,1% ne
  • 37,4% ne znam ko je
Nemanja Šarović
  • 16,7% da
  • 54,7% ne
  • 28,6% ne znam ko je
Miloš Jovanović
  • 9,1% da
  • 69,4% ne
  • 21,5% ne znam ko je
Dragan Đilas
  • 12,4% da
  • 82,1% ne
  • 5,5% ne znam ko je
Miroslav Miki Aleksić
  • 14,7% da
  • 61,9% ne
  • 23,4% ne znam ko je
Radomir Lazović
  • 19,9% da
  • 50,4% ne
  • 29,7% ne znam ko je
Branimir Nestorović
  • 30,2% da
  • 59,7% ne
  • 10,1% ne znam ko je
Čedomir Antić
  • 37,6% da
  • 26,1% ne
  • 36,3% ne znam ko je
Miodrag Majić
  • 15,3% da
  • 42,8% ne
  • 41,9% ne znam ko je
Jovo Bakić
  • 11,4% da
  • 53,1% ne
  • 35,5% ne znam ko je
https://www.blic.rs/vesti/politika/...misle-o-vlasti-opoziciji-i-studentima/gsph8hx

Back
OSZAR »